Početna Auto 1610 pregleda

Volkswagen ID.5: Udobnost i doseg su mu najbolje vrline

FOTO: Dubravko Kolarić

Jake strane ID.5 su udobnost, prostranost i vrlo ekonomičan pogon koji omogućava jako solidne dosege, bez obzira kako se vozite

Volkswagenova ponuda električnih modela za sada se sastoji od četiri modela. Tu su ID. Buzz, ID.3, ID.4 i ID.5. Uskoro na tržište stiže i limuzinski ID.7, no dok ga čekamo mi smo se pozabavili s modelom koji je već neko vrijeme ovdje. Testirali smo coupe SUV ID.5 Pro Performance s relativno snažnim pogonom, velikom baterijom  koja omogućava dobre dosege i vrlo bogatom opremom. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Od svih ID modela koji su trenutno na tržištu ID.5 nam se doima kao svojevrsna zlatna sredina. Nije velik kao ID.Buzz, no mnogo je veći od ID.3. Atraktivnije je dizajniran od ID.3 i i ID.4, a opet nije ekstravagantan ID.Buzz. Kosi stražnji dio u stilu Coupea svakako pristaje ovom autu i čini ga malo agresivnijim i posebnijim od ID.4 koji je više namijenjen konzervativnijim kupcima električnih SUV-ova. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

U unutrašnjosti se ID.5 dizajnerski ničim ne razlikuje od iD.4. Ovdje je glavni pokretački moto dizajnera bio minimalizam, ne toliki kao u Tesli, no otprilike na tom tragu. Zbog toga prednjim dijelom apsolutno dominira središnji zaslon od 12". Za razliku od Tesle tu su i klasični instrumenti, iako minijaturni. Ovo polurješenje, isto kao i na ostalim električnim VW-ima nije nam najbolje sjelo. Ako su instrumenti već tu mogli su biti i malo bogatiji, s više informacija i većih dimenzija. Pohvalno je što ID.5 ima i nešto tipki za ne neke važnije funkcije, no one na upravljaču mogu biti malo "komplicirane" za korištenje zato jer se radi o touch tipkama na koje se morate dosta navikavati i koje ispočetka neće uvijek raditi "ono što od njih želite". Ove tipke kritizirali su mnogi i to je očito urodilo plodom jer u Golf će se nakon redizajna vratiti klasične tipke na upravljaču, a za očekivati je da će i drugi VW modeli krenuti istim putem.

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić  

Ovime smo "ispucali" praktično sve kritike na račun ID.5, a sve ostalo na ovom automobilu nam sve svidjelo ili nas oduševilo. Unutrašnjost je izuzetno prostrana. Sprijeda is traga ima mjesta za dvometraše, kako za njihova koljena, tako i za glave, unatoč kosom stražnjem kraju. Prtljažnik je s 549 litara obujma raskošan, a unutrašnjost ie prepuna praktičnih pretinaca. Smještaj ručice mjenjača iza upravljača potpuno je oslobodio i središnju konzolu između sjedala. Materijali su kvalitetni, a izrada na visokoj razini. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Treba pohvaliti i jednostavnost korištenja po kojoj se VW ugledao u Teslu. Automobil prilikom ulaska nije potrebno pokretati, već će se on uključiti sam. Da bist krenuli trebate samo stisnuti papučicu kočnice i ubaciti ručicu mjenjača u položaj D. Prilikom zaustavljanja isto tako nije potrebno ugasiti auto, već će to on napraviti sam. Infotainment je osrednji, za pohvalu je da ga je VW nakon kritika učinio bržim, stabilnijim i jednostavnijim za korištenje pa sada više ne možemo tvrditi da je loš. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Za pogon testirani ID.5 korsiti jedan elektromotor smješten straga. Snaga mu je 204 KS što je sasvim dovoljno za ovaj auto. Ipak, zbog velike mase ubrzanja nisu toliko strelovita koliko biste očekivali od 204 KS. Ipak, do 100 km/h automobil stiže za vrlo dobrih 8,4 sekundi. I međuubrzanja su dovoljno dobra da bi ID.5 manevre preticanja obavljao vrlo brzo i sigurno. Isporuka snage je izuzetno linearna i pomalo nježna što doprinosi udobnosti u vožnji. Ono što nije idealno, je maksimalna brzina ograničena na 160 km/h, no na takve brojke smo već naviklim kod električnih auta, te i one razvojem tehnologije rastu. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Najveći adut ID.5 je njegova udobnost. Osim obilja prostora i vrlo dobrih sjedala, automobil može ponuditi i izuzetno dobru zvučnu izolaciju te ovjes koji se suvereno nosi s neravninama na cesti. U ID.5 se zbog toga izuzetno ugodno voziti i/ili biti vožen. U pogledu dinamičkih sposobnosti auto je vrlo dobar. Upravljač je idealno izravan, bez da je pritom naporan u "običnoj vožnji", a naginjanje karoserije nije previše izraženo. Automobil suvereno drži putanju koju mu zadate, a tome pridonosi i prilično nisko težište. Velika masa se osjeti tek kada poželite pojuriti cestom punom zavoja, no nije previše otegotna okolnost. Na autocesti je ID.5 vrlo suveren s odličnim držanjem pravca te ostavlja vrlo uvjerljiv i siguran dojam. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Za kraj i osvrt na potrošnju i doseg po čemu je ID.5 vrlo dobar. U gradu s jednim punjenjem baterije možete lako priječi i više od 500 kilometara, a uz laganu nogu na gasu te se vrijednosti približavaju i 600 km. Na testu smo u kombiniranoj vožnji imali doseg od 450 km, bez da smo i u jednom trenutku posebno pazili na potrošnju. Otegotna okolnost za ID.5 su pritom bile i temperature koje su se tijekom testa uglavnom kretale između 0 i 10 stupnjeva Celzijusa što nije idealno za električni auto. Uz malo blaže temperature sigurni smo da bi testna potrošnja bila i manja, a doseg veći. Što se autoceste tiče, pri konstantnoj brzini od 130 km/h, automobil bez punjenja može prevaliti otprilike 320 kilometara.

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Zaključak:

Jake strane ID.5 su udobnost, prostranost i vrlo ekonomičan pogon koji omogućava jako solidne dosege, bez obzira kako se vozite. Ima nekih detalja koje bi se moglo poboljšati (instrumenti, touch tipke), a ni cijena nije baš mala. Testni auto s doplatama za 62.825 eura rijetko si tko može priuštiti. Govorimo o klasi automobila u kojoj benzinci koštaju od oko 30.000 eura, pa cijena i dalje ostaje najveći problem električnih auta. Za kraj još samo jedna mala napomena. Ovaj model testirali smo prošle godine, a u međuvremenu su otvorene narudžbe za modelsku godinu 2024. koja dosnosi nekoliko velikih promena. Pogon ima 286 KS, a VW je poboljšao i upravljanje energijom što znaći i bolji doseg. Testirani automobil Volkswagen ID.5 Pro Performance s 204 KS još je uvijek dostupan na zalihama za isporuku odmah.

 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Plus:

Vrlo dobar doseg 
Prostranost 
Udobnost ovjesa i niska razina buke

Minus: 

Visoka cijena
Mali instrumenti siromašni informacijama
Touch tipke na upravljaču

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

TVORNIČKI TEHNIČKI PODACI:
masa: 2017 kg
dimenzije: 460 x 185 x 162 cm
snaga: 150 kW/204 KS
baterija (neto): 77 kWh 
0-100 km/h: 8,4 s
najveća brzina: 160 km/h
doseg kombinirano: 534 km
potrošnja: 16,9 kWh/100 km
cijena:  62.825 € (testni model), 51.969 € (osnovni ID.5)

Važnija oprema testirani Volkswagen ID.5 Pro Performance

Aluminijski naplaci 20",  trozonski automatski klima uređaj, kamera za vožnju unatrag, prednji i stražnji senzori za parkiranje, LED Matrix svjetla, dodirni zaslon 12", digitalni instrumenti,  navigacij, grijana sjedala, grijani upravljač, grijani vjetrobran, ambijentalno osvjetljenje...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.