Početna 12 pregleda

Dario Benuzzi - čovjek koji je vozio sve Ferrarije

Dario Benuzzi

Samozatajni Talijan ne voli se medijski isticati iako je zaslužan za razvoj svih Ferrarijevih modela u četiri desetljeća...

Za Talijana Darija Benuzzija malotko zna. A moglo bi se reći kako ima posao snova. Više od četrdeset godina radi u Ferrariju kao testni vozač. Zadužen je za razvoj cestovnih i trkaćih modela, a potkraj osamdesetih i spočetka devedesetih, kada ga je zamijenio Nicola Larini, radio je i na razvoju bolida Formule 1 jer je na testiranjima redovito postizao vremena poput tadašnjih vozača najbržih trkaćih bolida.

Dario Benuzzi | Author: Ferrari foto: Ferrari

Upravo zahvaljujući njemu Ferrarijevi automobili jesu takvi kakvi jesu. Postavke se rade onako kako on zahtijeva i misli da je najbolje. Vjerovali ili ne, njegov radni dan podrazumijeva pet do šest sati vožnje u Ferrarijevim modelima, a svoja mišljenja i zapažanja prenosi mehaničarima i inženjerima. Većinu vožnji odrađuje na privatnoj Ferrarijevoj pisti u Fioranu, ali i po lokalnim cestama u okolici Modene. I danas, kada postoje detaljni telemetrijski podaci o automobilu i njegovim parametrima, njegovo mišljenje itekako je na cijeni. Kako i ne bi kad je od skice do konačnoga proizvoda ispratio sve modele od 1971.

Dario Benuzzi | Author: Ferrari foto: Ferrari

Prvi auto na kojemu je počeo raditi kao testni vozač bio je Ferrari Dino 246 GT, a posljednji je FF. Među brojnim autima koji su izašli iz Ferrarijeve štale a pod paskom Benuzzia su 288 GTO, F40, F50 pa čak i FXX. Inženjeri kažu da je sposoban vrlo detaljno prenijeti informacije o tome kako se auto ponaša, a zahvaljujući preinakama na ovjesu, upravljačkome sustavu, mjenjaču u stanju je poboljšati svaki auto. Unatoč brzini i znanju nikada se nije utrkivao, a razvoj auta smatra vrlo kompleksinim i zahtjevnim poslom. Danas više ne radi na razvoju cestovnih auta, ali radi kao testni vozač - u odjelu Corsa Cliente Cars koji razvija trkače Ferrarijeve automobile.

Dario Benuzzi | Author: Ferrari foto: Ferrari

Od mehaničara do vozača Rođen je u 1946. u talijanskome mjestu Vignola, desetak kilometara od Modene. U Ferrariju se zaposlio 1971., sprva kao mehaničar, a potom se prijavio za posao testnoga vozača. Zahvaljujući vozačkome umijeću, ali i razumijevanju tehničkih rješenja na autima i sposobnosti prenošenja informacija inženjerima poziciju testnoga vozača zadržao je više od četrdeset godina. Samozatajni Dario Benuzzi, koji se medijski rijetko eksponira, bio je jedan od nositelja olimpijske baklje na Zimskim olimpijskim igrama 2006., a magazin Top Gear ga je prije nekoliko godina proglasio čovjekom godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.