Početna 278 pregleda

EU oznaka u lijevom kutu od 4. srpnja

Registarske tablice
Vidi galeriju 1/6
EU oznaka u lijevom kutu od 4. srpnja EU oznaka u lijevom kutu od 4. srpnja EU oznaka u lijevom kutu od 4. srpnja EU oznaka u lijevom kutu od 4. srpnja EU oznaka u lijevom kutu od 4. srpnja EU oznaka u lijevom kutu od 4. srpnja

Osim novog izgleda nove će standardne pločice biti 14,5% jeftinije, a one po narudžbi i 3,3 puta. Umjesto 6720 kn sada stoje 2020 kn i nije dozvoljno lijepljenje nezakonitih naljepnica

Od ponedjeljka imamo i nove registarske pločice! 4. srpanj bit će kraj dvogodišnjeg igrokaza o izgledu nacionalnih registarskih pločica. Nakon višegodišnje trakavice s pomalo bizarnim problemima, nakon propalog javnog natječaja u kojeg je ulupano nemalo novca, nakon dugotrajne političke, javne, nažalost ne i stručne javnosti, presudio je ministar Vlaho Orepić. Još 3. svibnja prvi čovjek MUP-a izdao je naredbu kojom je definirao kako će ubuduće izgledati registarske oznake. I dok su dizajneri po nalogu Ranka Ostojića, bivšeg ministra unutarnjih poslova predložili gotovo 100 različitih rješenja, nova je vlast presjekla po kratkom postupku. Nema tu zapravo nekih većih novina, jer kao što je poznato, odluka je samo pridodati u lijevi kut tablice znakovlje Europske unije, s umetnutim HR slovima. Formalno-pravno supotpisnik pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o označavanju registarskih oznaka je i Oleg Butković, ministar pomorstava, prometa i infrastrukture.

Najvažniji dio iz pravilnika koji regulira ovo pitanje glasi: »Registarske pločice za vozila izrađene su od metala, presvučene reflektirajućom folijom, bijele su boje na kojima je crnim slovima otisnuta oznaka registracijskog područja i registarski broj vozila. Na krajnjoj lijevoj strani registarske pločice otisnuta je oznaka Republike Hrvatske sukladno Uredbi Vijeća (EZ) broj 2411/98 od 03.11.1998. godine o priznavanju razlikovnih oznaka država članica u kojima su registrirana motorna vozila i njihove prikolice u prometu unutar Europske unije, a između oznake registracijskog područja i registarskog broja otisnut je grb Republike Hrvatske.«.

Još je to jedna od niza prilagodbi našeg zakonodavstva pravilima Europske unije i temelji se na Uredbi Vijeća (EZ) 1998. Godine. O priznavanju razlikovnih oznaka država članica u kojima su registrirana motorna vozila i njihove prikolice u prometu unutar Europske unije, a između oznake registracijskog područja i registarskog broja otisnut je grb Republike Hrvatske. Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama i stupa na snagu 4. srpnja. Za pretpostaviti je da će se od tog dana moći kupiti pločice novog izgleda. Zakonodavac ne obavezuje vlasnike vozila na promjenu tablica, već dozvoljava korištenje i starih. Zanimljivo je kako će nove registarske oznake stajati 65 kuna umjesto dosadašnjih 76 kuna, ili 14,5 posto manje nego do sada! I još dodatno - zabranjeno je lijepiti naljepnice!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.