Početna Insider 1550 pregleda

EKO zone: Lista zemalja i linkovi za kupnju ekoloških vinjeta u zemljama EU-a

1
Vidi galeriju 1/9
EKO zone: Lista zemalja i linkovi za kupnju ekoloških vinjeta u zemljama EU-a EKO zone: Lista zemalja i linkovi za kupnju ekoloških vinjeta u zemljama EU-a EKO zone: Lista zemalja i linkovi za kupnju ekoloških vinjeta u zemljama EU-a EKO zone: Lista zemalja i linkovi za kupnju ekoloških vinjeta u zemljama EU-a EKO zone: Lista zemalja i linkovi za kupnju ekoloških vinjeta u zemljama EU-a EKO zone: Lista zemalja i linkovi za kupnju ekoloških vinjeta u zemljama EU-a EKO zone: Lista zemalja i linkovi za kupnju ekoloških vinjeta u zemljama EU-a EKO zone: Lista zemalja i linkovi za kupnju ekoloških vinjeta u zemljama EU-a EKO zone: Lista zemalja i linkovi za kupnju ekoloških vinjeta u zemljama EU-a

Nekoliko Europskih zemalja poput Belgije, Danske, Austrije i Njemačke, a od nedavno i Francuska uvele su za obavezu kupnju vinjeta bez kojih se ne može automobilom uči u središta većih gradova

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Gotovo svi veći gradovi u Njemačkoj kao obavezu i za vozila registrirana u inozemstvu uveli su korištenje ekovinjete. U Njemačkoj se ona zove Feinstaubplakette i mora biti vidljivo istaknuta na vjetrobranskom staklu. Obavezna je za osobna i teretna vozila, a izuzeti su jedinio motocikli. Vinjeta je podijeljena u tri kategorije i obavezna je za centre gradova poput Augsburga, Bochuma, Bremena, Cologne, Frankfurta, Hannovera, Stuttgarta, Ulma i mnogih drugih. Može se naručiti putem Touring poslovnica HAK-a u Hrvatskoj.

1 | Author: Blog FleetNote foto: Blog FleetNote

Vinjete su obavezne i za Dansku, Belgiju, Austriju i Francusku, a od 2018./2019. bit će uvedene i u Španjolskoj i Češkoj. Putujete li autom u Francusku, odnosno u neki od gradova poput Pariza, Lyona, Grenoblea, Lillea ili Strasbourga, bez obzira na zemlju registracije automobila obvezni ste zalijepiti ekološku vinjetu na prednje staklo.

Postoji šest vrsta vinjeta, ovisno o godini proizvodnje, vrsti motora i ekološkim normama automobila. Cijene se kreću od 3,70 do 29,90 eura. Vinjete za spomenute zemlje i njihove gradove mogu se kupiti, odnosno naručiti putem internetske stranice na kojoj se ispune detaljni podaci o autu i registarskoj oznaci, a stižu poštom na kućnu adresu. Naljepnice nisu prenosive i na sebi imaju upisanu registarsku oznaku auta.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Pitanje je vremena kada će se ekološke vinjete uvesti i u ostale zemlje, pa moguće i u Hrvatsku, no zasad je neizvjesno hoće li oznake biti ujednačene za sve zemlje. Naime, Francuska, Njemačka, Austrija, Danska i Belgija zasad imaju svaka svoj način kategorizacije automobila i njihovih ekoloških vinjeta. Od velike je pomoći aplikacija za pametne telefone "Green-zones". Besplatna aplikacija temelji se na podacima iz baze podataka Green-Zones o nacionalnim i lokalnim regulativama svake europske države te njezinih niže rangiranih gradova i općina.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Osim toga, aplikacija uzima u obzir i ažuriranja zabrana ulaska u grad vozilom te trajne blokade prethodno odobrenih vinjeta u svim trajnim i privremenim ekološkim zonama Europe, za sve različite tipove vozila i EURO razrede emisije štetnih tvari u Europi. Aplikacija se može skinuti na Google Playu ili App Storeu. Putujete li automobilom u europske gradove, svakako se pripremite na kupovinu vinjeta kako biste izbjegli eventualne kazne koje mogu iznositi i više od tri stotine eura.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Ovdje možete kupiti vinjete:

Danska: https://www.ecosticker.dk/nc/en/store.html

Belgija: http://www.lez-belgium.be/en.html

Austrija: https://www.umwelt-pickerl.at/nc/en/store.html

Francuska: https://www.crit-air.fr/en.html

Njemačka: https://www.umwelt-plakette.de/en/store.html

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.