Početna Insider 3178 pregleda

Evo kako oprati auto poslije duge i hladne zime

Pranje automobila

Napokon je dugoj zimi došao kraj, a s njenim završetkom valja pomno oprati auto kako bismo bili sigurni da zimski uvjeti neće imati negativan učinak na njegovo 'zdravstveno' stanje...

Pranje automobila | Author: Marijan Susenj/PIXSELL foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Vlasnici automobila često zaboravljaju koliko je važno održavati svoj automobil, pa tako u proljeće zanemaruju temeljito čišćenje vanjskih dijelova automobila podložnih vremenskim neprilikama. Njime produžujete život svojega limenog ljubimca, pa tako štedite novac. Preporučuje se kontrola u provjerenim autopraonicama koje nude temeljito čišćenje cijelog automobila uključujući i podvozje. Ako automobil želite samostalno pripremiti za proljeće ovi savjeti će vam zasigurno biti od koristi.

Pranje automobila | Author: Igor Kralj/PIXSELL foto: Igor Kralj/PIXSELL

1 SAVJETI Prvi je dan proljeća: Pet važnijih stavki na koje valja pripaziti

Prvo trebate temeljito pregledati svoj auto, zavucite pogled čak i ispod vozila gdje se najčešće pojavljuju prvi znaci korozije, a onda i ispod haube. Ako ste se odlučili za samoposlužnu autopraonicu onda visokotlačni čistač iskoristite maksimalno. Na automobil prvo nanesite kemijsko sredstvo, koje će 'nagristi' svu prljavštinu koje se za zimskih dana tamo naselila. Nju nanesite po kompletnom vozilu uključujući podvozje i motor. Malo pričekajte da sredstvo učini svoje, nikako ne predugo kako kemijsko sredstvo ne bi oštetilo lakirane dijelove. Potom to isperite toplom sapunicom koja će ujedno i očistiti automobil od ostalih prljavština poput prašine i sl. Po nanošenju sapunice preporučio bih da svoje vozilo istrljate specijalnom spužvom čime ćete se dodatno osigurati da na vašem automobilu neće ostati neželjene prljavštine.

Pranje automobila | Author: Igor Kralj/PIXSELL foto: Igor Kralj/PIXSELL Nakon što ste vaš automobil temeljito nasapunali i istrljali vrijeme je za ispiranje. Ispiranje učinite hladnom vodom. Obratite pozornost na to da isperete svu sapunicu s automobila jer na njoj se nalazi prljavština koju je preuzela s površine auta.

Prodaja Prodaja Kako se što brže riješiti automobila u proljeće?

Također, nemojte zaboraviti na podvozje i ono što se nalazi ispod poklopca motora. Kada ste to učinili, krpom od jelene kože pobrišite svu vodu s automobila jer postoji mogućnost da se i u njoj kriju nametnici koji bi mogli ubrzati 'starenje' vašeg ljubimca.

Pranje automobila | Author: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Tek nakon što ste se uvjerili da na vašem automobilu više nema vode, prljavštine, soli i drugih okom vidljivih nametnika počnite s nanošenjem zaštitnih faktora. Vosak je odlična stvar koja će spriječiti vraćanje prljavštine automobila, zato bih preporučio da ga pomoću visokotlačnog pištolja nanesete na vitalne dijelove automobila, podvozje kao i ostale mehaničke dijelove vama dohvatljive. Nikako ga nemojte nanositi na staklene površine i ostale lakirane dijelove vozila. Njih ćete zaštiti takozvanim lakom za zaštitu i poliranje koji možete pronaći na Croduxu i sličnim benzinskim crpkama dok će za prozore poslužiti i ono najjednostavnije sredstvo za čišćenje stakla. To sredstvo nanesite s unutarnje i vanjske strane prozora, a čišćenje obavite dobrim starim novinama. Kako bi vaša stakla što duže ostala kristalno čista preporučio bih i promjenu metlica brisača.

Ovakvim kompletnim pranjem, ne samo da će vaš automobil biti zaštićen od utjecaja zime i nadolazećih vanjski utjecaja nego će i izgledati kao da je tek izašao iz prodavaonice. Jedina mana ovakvoga pranja nalazi se u vremenu koje morate potrošiti da bi to izveli, a nama je nerijetko bilo potrebno i dva do tri sata. No nakon toga naša su vozila blistala i do naredna tri tjedna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.