Početna Insider 2224 pregleda

Voze 2783 auta, 465 motocikala, 121 plovilo i osam helikoptera

FOTO: Borna Filić/PIXSELL

Iako su najskuplji, tzv. presretači su jedini doslovno isplativi, jer na svaku kunu uloženu u njihovu nabavu i održavanje zarade 4,3 kune

Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na isteku 2018. hrvatska policija je u svome voznom parku imala 3248 motornih vozila, 121 plovilo i osam helikoptera. U parku s motornim vozilima su 2343 osobna automobila i 465 motocikala te 86 SUV-ova, 164 kombija 'marice' i 190 terenskih vozila.

Author: Duško Jaramaz/PIXSELL foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Posljednje obnavljanje 'flote' uslijedilo je jesenas kada je Granična policija dobila za nadzor vanjske granice, mahom iz sredstava EU-a, 60 automobila Suzuki Vitara, kojima je zanovljen gotovo cijeli vozni park kada riječ o njezinim terenskim vozilima.

Author: Dubravka Petric/PIXSELL foto: Dubravka Petric/PIXSELL

A s ciljem daljnjeg smanjenja broja nesreća na našim cestama, spočetka lipnja je u okviru Nacionalnoga programa sigurnosti nabavljeno 78 vozila ukupno vrijednih 29 milijuna kuna. Riječ je o 26 presretača, 15 kombija za obavljanje očevida na cestama, 30 motocikala za potrebe prometne policije te pet motocikala za obuku na Policijskoj akademiji, kao i dvama kombijima s vagom za mjerenje osovinskog opterećenja, za potrebe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Author: Duško Jaramaz/PIXSELL foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

- Velik dan je danas za nas, hrvatska policija krupnim koracima hvata standarde XXI. stoljeća - rekao je Božinović nakon primopredaje na Policijskoj akademiji.

Author: Borna Filić/PIXSELL foto: Borna Filić/PIXSELL
Osvrnuo se i na tzv. presretače, koji uvijek izazivaju posebnu pozornost javnosti, a posebno vozača. Ukazao je na njihovu višestruku isplativost, iako je riječ o automobilima s 'moćnim motorima', mahom Audijima A4 TDI.
- Oni već u prvoj godini isplate sve svoje troškove, ne samo troškove vozila, nego i održavanja za sve vrijeme eksploatacije. Omjer je takav da na jednu kunu potrošenu u vremenu eksploatacije svaki 'zaradi' 4,3 kune. Dakle, to je nešto što je apsolutno isplativo - naglasio je tada ministar.

Author: Duško Jaramaz/PIXSELL foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Da je tako potvrđuje i ovaj primjer:
Samo u 2017. godini, i to samo putem uređaja POS presretaču, na području Policijske uprave zadarske naplaćeno je 700.000 kuna kazni za prometne prekršaje. A riječ je o samo jednome presretaču i naplaćenim polovicama iznosa pune kazne, u ovaj iznos ne ulaze kazne naplaćene gotovinom ili cijeli iznosi plaćeni naknadno.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.