Početna Magazin 9694 pregleda

56 posto rabljenih auta koje uvozimo je bilo oštećeno

Uvozom auta iz zemalja izvan EU ušteda do 10 tisuća eura
FOTO: Facebook

Kupci rabljenih automobila traže automobile iz Njemačke jer vjeruju da njemački vozački vode računa o svojim automobilima bolje od drugih

Mnogi automobili "započinju svoj život" u jednoj državi, a zatim se u nekom trenutku presele u drugu. To posebno vrijedi za automobile iz zapadne Europe koji čine veliki dio tržišta rabljenih automobila u istočnoj Europi. Iako Njemačka izvozi najviše polovnih automobila na kontinentu, specifična situacija razlikuje se u različitim dijelovima Europe.

ISTRAŽIVANJE Može li se vjerovati prodavačima rabljenih auta u Njemačkoj?

Istraživanje tvrtke carVertical koja se bavi podatcima iz automobilske industrije otkriva iz kojih zemalja automobili dolaze u Hrvatsku. Tvrtka se bavi rizicima koje predstavljaju uvezena vozila.

Njemački automobili su navodno dobro održavani...

40 posto rabljenih automobila u Hrvatskoj dolazi iz Njemačke, koja ima najveći udio u tržištu, a slijede ju Francuska (14,7 %), Italija (13,5 %), Belgija (10,8 %) i Austrija (5,3 %). Ovi su podatci dobiveni analizom više od milijun izvješća o povijesti automobila. Napominjemo da ovo možda ne odražava stvarnu registriranu statistiku u Hrvatskoj. 

Volkswagen Golf VII | Author: Njuskalo.hr foto: Njuskalo.hr

„Kupci rabljenih automobila traže automobile iz Njemačke jer vjeruju da njemački vozači vode računa o svojim automobilima bolje od drugih. Ljudi misle da vozači iz najvećeg tržišta rabljenih automobila ne propuštaju termine servisa, kvalitetno popravljaju vozila i kupuju automobile s boljom opremom”, kaže Matas Buzelis, voditelj komunikacija u carVerticalu.

Stanje vozila i uobičajeni problemi uvelike ovise o regiji iz koje automobil dolazi. Vozila iz nordijskih zemalja kao što je Švedska obično imaju više korozije zbog snijega, soli i niskih temperatura.

Alfa Romeo 147 | Author: Alfa Romeo foto: Alfa Romeo

U isto vrijeme, automobili iz Italije možda nemaju korozije, ali boja mnogih rabljenih vozila iz Italije može izblijediti zbog intenzivne sunčeve svjetlosti. Općenito, nagle promjene temperature nikada nisu dobre za automobil. To objašnjava zašto Hrvati vole njemačke aute. Njemačka ima vlagu, ali i dobre ceste te umjerenu klimu, što smanjuje rizik od korozije, blijeđenja boje i problema s ovjesom.

Prekogranični uvoz automobila je rizičniji

Kada se automobili kreću iz jedne zemlje u drugu teško je pratiti njihovu povijest. Većina zemalja ne dijeli podatke o vozilima, što znači da automobil može pretrpjeti ozbiljnu štetu u Njemačkoj ili Italiji, a zatim ponovno "biti u punoj formi"  u Hrvatskoj. 

2022. U BROJKAMA Koji auti se najviše kradu, koji su najpopularniji rabljeni?

Prema carVerticalovom indeksu transparentnosti tržišta, 56,4 % svih automobila provjerenih na ovoj platformi u Hrvatskoj bilo je oštećeno u prošlosti, a njih 10,3 % imalo je vraćenu kilometražu. 

Ove statistike dokazuju da je tržište rabljenih automobila u Hrvatskoj daleko od transparentnog i kupci bi trebali biti svjesni uobičajenih prevara. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.