Početna Magazin 3401 pregleda

Bugattijev testni vozač: Kako sam preživio nesreću pri 400 km/h

Bugattijev test vozač
Vidi galeriju 1/8
Bugattijev test vozač: Kako sam preživio nesreću pri 400 km/h Bugattijev test vozač: Kako sam preživio nesreću pri 400 km/h Bugattijev test vozač: Kako sam preživio nesreću pri 400 km/h Bugattijev test vozač: Kako sam preživio nesreću pri 400 km/h Bugattijev test vozač: Kako sam preživio nesreću pri 400 km/h Bugattijev test vozač: Kako sam preživio nesreću pri 400 km/h Bugattijev test vozač: Kako sam preživio nesreću pri 400 km/h Bugattijev test vozač: Kako sam preživio nesreću pri 400 km/h

Loris Bicocchi vozio je Bugattijev testni prototip na stazi Nardo brzinom 400 km/h, a onda je eksplodirala prednja desna guma

Vratimo se šesnaest godina unatrag, lijep je nedjeljni dan, a Bugatti testira prototip, svoju 'zvijer' W16, na talijanskoj stazi Nardo. Za upravljačem je Bugattijev testni vozač Loris Bicocchi, bivši Lamborghinijev testni vozač i tehničar, koji je sudjelovao i u razvoju Veyronova prethodnika EB110. Za prvih testnih vožnji Veyronom nešto je pošlo po zlu. Bicocchi je trebao napraviti dva kruga po stazi vozeći maksimalnom brzinom gdje god je to moguće.

Bugattijev test vozač | Author: YouTube foto: YouTube

Baš u trenutku kada je jurio 400 km/h, pri samome kraju vožnje, eksplodirala je prednja desna guma. U tome je trenutku eksplozija raznijela prednji branik, a hauba se odvojila i razbila vjetrobransko staklo. Čim je Veyron dodirnuo sigurnosnu ogradu eksplodirala je i stražnja desna guma, a teško je oštećen i stražnji ovjes. Od siline kontakta Bicocchi je udario kacigom u bočni prozor, koji se od udarca razbio. Drama je tek počela, jer je zbog nagloga povećanja tlaka u kabini Bugattijev testni vozač doživio traumu i trenutno je doživio privremeno zasljepljenje.

Bugattijev test vozač | Author: YouTube foto: YouTube

U kabinu je počeo ulaziti dim, a ulje iz motora i mjenjača planulo je, što je testnu vožnju pretvorilo u noćnu moru. Bicocchi je pokušao kočiti, no hiperautomobil se nije zaustavljao jer su i kočnice otkazale. Bez kočnica i bez ikakve vidljivosti zbog trenutnoga zasljepljenja, Bicocchi odlučuje blago usmjeriti Veyron prema ogradi da bi se naslonio na nju i tako ga usporio. Nasreću, njegova spasonosna odluka, koju je donio u djeliću sekunde, bila je genijalan potez i Veron se uspješno zaustavio.

Bugattijev test vozač | Author: YouTube foto: YouTube

Rezultat ovoga manevra je 1,8 kilometara oštećene ograde, za koju mu je uprava Nardo Technical Centra poslala račun, no na kraju ga je pokrio Bugatti. Izlazak iz uništena Veyrona, koji je tad imao aluminijsku šasiju, nije bio lak, jer su se vrata zaglavila. No Bicocchi ih je udario nogom nekoliko puta i uspio izaći iz olupine. Unatoč koliziji pri 400 km/h, okvir hiperautomobila dokazao je svoju čvrstoću odolijevši silnim udarcima. Ovaj incident nije obeshrabrio Lorisa Bicocchija da se vrati za volan i testira Veyronova nasljednika – Bugattija Chirona.

Bugattijev test vozač | Author: YouTube foto: YouTube

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.