Početna Magazin 1396 pregleda

Evo kako što sigurnije voziti djecu u automobilu

Dječje sjedalice

Potaknuti brojnim slikama nepravilne voženja djece u automobilima, donosimo članak o tome kako u nekoliko koraka osigurati da to činite što sigurnije

Dječje sjedalice | Author: Večernji.hr foto: Večernji.hr Sjedalica za automobil najvažniji je dio opreme za dijete u  vozilu, a za onu stariju od 12 godina neophodno je pravilno vezanje. 

KLjuč DOBAR TRIK Ključ u aluminijskoj foliji mogao bi zaštititi auto od krađe

Neki su vozači/roditelji previše sigurni u svoje vozačke sposobnosti pa tako zanemaruju položaj djeteta u automobilu, kao i ozbiljnost problema zbog nekorištenja sjedalice. U prometu niste sami pa tako i tuđa pogreška može vaše dijete doći glave. Važno je shvatiti da su dječje sjedalice konstruirane tako da prije svegavpruže zaštitu djeteta u trenutku sudara. Istraživanja su pokazala kako je čak 50 posto smrtno stradale djece mlađe od 5 godina poginulo jer nisu bila vezana ili nisu bila pravilno vezana u autosjedalici.

Dječje sjedalice | Author: Večernji.hr foto: Večernji.hr

Obratite pozornost na to da sva djeca niža od 150 cm zakonom moraju sjediti na stražnjem sjedalu, a niža od 135 cm moraju biti u primjerenoj autosjedalici. Prije nego što krenete i na najkraći mogući put djecu smjestite straga jer su istraživanja pokazala da stavljanje djeteta na stražnja sjedala smanjuje mogućnost od ozljeda i smrti više od 30 posto. Uvjerite se da ste sjedalicu pravilno učvrstili te da ste dijete adekvatno smjestili u nju, ali i da su pojasevi svezani pravilno. Tako ćete spriječiti i skakanje djeteta po automobilu, što se također pokazalo kao loša praksa jer se tako uvelike ometa koncentracija vozača.

Dječje sjedalice | Author: Večernji.hr foto: Večernji.hr

Djecu koja ne moraju biti smještena u autosjedalici valja pravilno svezati pojasom, ali i onemogućiti im otvaranje i zatvaranje vrata i prozora. Većina automobila ima sigurnosni sustav 'Child Lock', samo ga valja naučiti koristiti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.