Početna Tech 11741 pregleda

Ključ u aluminijskoj foliji mogao bi zaštititi auto od krađe

KLjuč

Koliko kod je zgodna, tehnologija otključavanja auta bez ključa pokazala se ranjivom i omogućila dramatičan rast broja krađa automobila - u Engleskoj čak 56 posto

Krađa | Author: Daily Mail foto: Daily Mail

Vlasnici automobila trebali bi zamotati ključeve u komadić aluminijske folije, jer će tako onemogućiti lopovima da im ukradu auto, tvrdi sigurnosni stručnjak. U relativno novoj metodi krađe, kolokvijalno nazvanoj 'relej krađa', kriminalci se koriste relejnim uređajima koji mogu očitati signale ključeva automobila i to iz 'pristojne' udaljenosti, pa je tako dovoljno da kradljivci stoje ispred kuće i uspiju očitati signal kojim mogu ući u vozilo. 

Audi RS5 Sportback | Author: Motor1.com foto: Motor1.com

Međutim, takvi pokušaji krađe mogu se spriječiti vrlo jednostavno - stvaranjem Faradayeva kaveza koji onemogućava praćenje elektromagnetskih signala - a aluminijska folija radi upravo to. Bivša agentica FBI-a  Holly Huber, koja je sad izvršna direktorica u kompaniji GlobalSecurityIQ,  kaže da ovaj jednostavni trik stvarno djeluje.

- Nije idealan, ali svakako je najjeftiniji način - izjavila je za Detroit Free Press. 

- Cyber prijetnje su toliko dinamične i konstantno se mijenjaju pa je potrošačima teško biti u tijeku sa svime. - dodala je Huber.

Alternativno, vlasnici automobila mogu za malo novca kupiti Faradayev kavez na internetu. Baš kao i folija, mali spremnik od metalne mreže blokira signal pa ga kradljivci auta ne mogu uloviti. 

OBEĆANJE Ako Hrvatska postane prvakom, SEAT vam poklanja Ibizu!

Dramatičan porast krađa

Iz policije potvrđuju da je hakiranje ključeva postalo novi modus operandi tehnološki naprednih bandi. Tehnologija otključavanja bez ključa omogućila je vozačima da se više ne moraju zamarati ključevima, umjesto toga dovoljno je pritisnuti gumbić na privjesku za otključavanje, a motor se pali pritiskom na gumb u automobilu. No ista ta tehnologija ima svoje mane u pogledu sigurnosti - kradljivci automobila shvatili su da na Amazonu ili eBayu za tristotinjak dolara mogu kupiti relejne kutije koje pojačavaju signal i dok ste vi doma i ukrasti auto u nekoliko sekundi. Uređaj hvata signal privjeska koji služi umjesto ključa i koriste signal za otključavanje i paljenje auta. 

KLjuč | Author: Ivan Hruškovec foto: Ivan Hruškovec

Proizvođači automobila morat će pronaći način da se komunikacija između ključa i auta ne može replicirati - istaknuo je Moshe Shlisel, šef sigurnosne firme Guard Knox. Prema podacima ureda za statistiku, u Engleskoj i Walesu prošle je godine ukradeno 89.000 vozila, što znači da prosječno 'nestane' 10 automobila svakih sat vremena. To je skok od 56 posto u odnosu na 2016. kada je ukradeno 57.000 automobila. Ove brojke ozbiljno dovode u pitanje tvrdnju proizvođača da su automobili sigurniji nego ikad. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.