Početna Magazin 2522 pregleda

Jeste li znali? Prvi automobil ikada vozila je žena

Bertha Benz
Vidi galeriju 1/5
Jeste li znali: Prvi automobil vozila je žena Jeste li znali: Prvi automobil vozila je žena Jeste li znali: Prvi automobil vozila je žena Jeste li znali: Prvi automobil vozila je žena Jeste li znali: Prvi automobil vozila je žena

Iako mnogi muškarci danas vjeruju kako su općenito oni bolji vozači od žena, mnogi ne znaju kako je upravo žena bila ta koja je prva sjela za upravljač vozila

Nijemac Karl Friedrich Benz smatra se jednim od začetnika autoindustrije, odnosno ere benzinskih automobila. No, zanimljivo je to što vrlo mali broj ljudi danas zna da je upravo njegova supruga Bertha Benz bila prva osoba koja je sjela za upravljač nekoga vozila. Naime kada je Karl 1888. godine konstruirao prvi automobil s tri kotača bojao se kako još nije spreman za vožnju, ali Bertha je mislila drukčije.

Bertha Benz | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Krenula je sa svoja dva sina na putovanje dugo 104 kilometra, iako o tomu nije obavijestila muža, u želji da posjeti svoju majku, ali i da svijetu pokaže veličanstven izum svoga supruga. Na svojem se putu od Mannheima do Pforzheima susrela s brojnim problemima, poput nedostatka goriva i mehaničkih problema, a zbog svoga zavidnog znanja o mehanici sve je lako riješila.

Bertha Benz | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Po završetku putovanja koje je trajalo cijeli dan telegramom je obavijestila muža, a isto je ponovila nekoliko dana kasnije kad se sa svojim sinovima vratila u Mannheim. Nakon toga sve ostalo je povijest, a u spomen njoj Mercedes je napravio kratki video u kojemu nas podsjeća na same početke autoindustrije.

Bertha Benz | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.