Početna Magazin 594 pregleda

Kupujete auto? Pripazite da ne učinite ovih 7 najčešćih pogrešaka

1
Vidi galeriju 1/6
Kupujete auto? Pripazite da ne učinite ovih 7 najčešćih pogrešaka Kupujete auto? Pripazite da ne učinite ovih 7 najčešćih pogrešaka Kupujete auto? Pripazite da ne učinite ovih 7 najčešćih pogrešaka Kupujete auto? Pripazite da ne učinite ovih 7 najčešćih pogrešaka Kupujete auto? Pripazite da ne učinite ovih 7 najčešćih pogrešaka Kupujete auto? Pripazite da ne učinite ovih 7 najčešćih pogrešaka

Druga najveća investicija u životu, osim kupnje doma, većini ljudi je upravo kupnja automobila. Ako je došlo vrijeme za novi auto budite oprezni i pripazite na ovih sedam najčešćih pogrešaka...

1. Loša priprema

Prije nego što ušetate u salon automobila istražite svoje mogućnosti, opcije i želje, sve do najmanjega detalja. Ulašteni pod prodajnog salona definitivno nije mjesto na koje trebate doći nepripremljeni, odnosno u tome slučaju možete biti lakša meta prodavačima koji mogu "igrati na kartu" vaše nepripremljenosti i neznanja i "uvaliti" vam nešto što ili ne želite ili si ne možete priuštiti. Kupujte razumom, ne emocijama.

1 | Author: Peel Subaru foto: Peel Subaru

2. Neuračunavanje ostalih troškova vlasništva

Ako ste odabrali automobil i okvirno izračunali godišnje troškove, vrijeme je da proučite potrošnju goriva. Oo je redovan trošak i mora se uzimati u obzir prilikom kupnje novog automobila. Uz tvornički deklarirane vrijednosti potrošnje bit će vam lakše okvirno odrediti koliko ćete novca godišnje potrošiti na gorivo, uzimajući u obzir neku osobnu procjenu broja prevaljenih kilometara. Također, konzultirajte se s vašim mehaničarom. Rezervni dijelovi nekih proizvođača jednostavno su skuplji od ostalih, pa prepoučujemo da pažnju obratite i na tu stavku.

1 | Author: Mutually foto: Mutually

3. Kupovina "na prvi pogled"

Jedna od najvećih pogrešaka neiskusnih kupaca automobila jest kupnja auta prilikom prvog posjeta prodajnom salonu. Prvi put sve što trebate učiniti je razgledati automobil i, ako je moguće, odraditi testnu vožnju. Objasnite prodavaču da taj dan samo razgledavate i proučavate željeni automobil. Skupite dovoljno informacija o vozilu i odite kući. Ondje u miru razmislite i "stavite na papir" sve moguće ponude i opcije, a da vam prodavač "puše" za vratom. 

1 | Author: Breaking Brown foto: Breaking Brown

4. Kupovina pod pritiskom ili u žurbi

Zapamtite, puno je riba u moru, a ista je stvar i s automobilima. Ne bismo ih trebali kupovati ako na to nismo spremni. Uzmite dovoljno vremena, razmislite, posjetite nekoliko prodajnih salona i, najvažnije - budite spremni odustati od auta. Ako kupite u žurbi ili pod nečijim pritiskom, mogli biste završiti s nečim što vam se ne sviđa, preskupo je ili ne ispunjava vaše želje i potrebe.

1 | Author: Little & Sons Insurance foto: Little & Sons Insurance

5. Propuštanje probne vožnje

Istraživanje koje je provedeno prije nekoliko godina pokazalo je da čak 16 posto kupaca novih automobila nije zatražilo probnu vožnju prije kupnje. Testna vožnja prije kupnje jedna je od najvažnijih stavki procesa kupnje. Za vožnje moći ćete jasnije složiti predodžbu o autu koji vozite te odrediti ispunjava li vaša očekivanja. Ne zaboravite, kupnjom automobila trošite puno novca, stoga se svakako pobrinite i otklonite sva neugodna iznenađenja. Naprimjer, zatražite jednosatnu vožnju i istražite automobil, jer nema goreg osjećaja nego kada potrošitedesetine ili čak stotine tisuća kuna i u trenutku kada se odvezete kući - požalite.

1 | Author: Paul Clark Ford News foto: Paul Clark Ford News

 

6. Prihvaćanje ponude "staro za novo"

Sve više autokuća u Hrvatskoj danas kupcima nudi opciju zamjene starog automobila za potpuno novi s time da "pod račun" uzimaju vaš rabljeni auto. Zapamtite, prodavači uvijek imaju "računicu" i zapravo zamjenom "staro za novo" vrlo vjerojatno nećete proći jeftinije što se tiče novoga automobila. Izbjegavajte ovaj princip i radije svoj stari automobil prodajte preko oglasnika njuskalo.hr, jer ćete za njega sasvim sigurno dobiti veću svotu novca nego što bi autokuća procijenila. 

1 | Author: tinadh.com foto: tinadh.com

7. Zaboravljanje pregovaranja o cijeni

Zapamtite da svaka autokuća ima svoju prodajnu maržu i nijedna cijena nikada nije konačna. Stoga se potrudite kako biste smanjili cijenu automobila što je više moguće. Važno je ne popustiti i biti spreman otići i okrenuti leđa prodavaču, jer svakom od njih je u velikom interesu da vi kupite taj automobil. U obzir uzmite ostale troškove, poput raznih taksi, registracije, tehničkog pregleda i ostalo. Pregovarajte isključivo o cijeni samog automobila, a ne o mjesečnoj ili godišnjoj rati. Probajte spustiti cijenu ili barem osigurati da u paketu po dogovorenoj cijeni ipak dobijete nešto više dodatne opreme. 

1 | Author: Carmudi PH foto: Carmudi PH

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.