Početna Magazin 2180 pregleda

Možete li voziti električni auto kroz vodu bez straha od strujnog udara?

FOTO: YouTube

Električni auti suvereno prolaze kroz duboku vodu tamo gdje klasični auti ne mogu više naprijed. Međutim, tako nešto nije nimalo preporučivo

Vožnja automobila kroz duboku vodu je prilično glupa ideja osim ako sam automobil nije namijenjen za tako nešto. Mnogi vrhunski moderni terenci uglavnom bez problema mogu prolaziti kroz vodu dubine 50 centimetara, a neki od njih sposobni su i za mnogo više. Na primjer Mercedes G-klase može savladati i 70 cm duboku vodu, a Land Rover Defender, ovisno o izvedbi, čak 85 do 90 duboku vodu. Uz dodatne podignute usisnike zraka kakve je moguće ugraditi na većinu terenaca ta se dubina može i dodatno podići, no to ne znači da je ulazak u duboku vodu uvijek pametna odluka. Voda i prljavština iz nje mogu se zavući u razne dijelove auta i oštetiti ih, a o kabini da i ne govorimo. 

Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

S druge strane električni auti nemaju usis zraka za motor te njima ne prijeti opasnost od kapitalnog kvara motora ako kroz taj usisnik u motor uđe voda kao kod benzinca i dizelaša. To je zbog vrlo jednostavnog razloga, da bi radili električni motori ne trebaju zrak. Motori s unutarnjim izgaranjem zrak moraju koristiti kao esencijalni dio mješavine za izgaranje u cilindru, a kod električnih auta nema izgaranja pa nema ni potrebe za zrakom. No to ne znači da se električni automobil neće oštetiti ako s njim odlučite proći kroz duboku vodu. 

Tijekom godina na Internetu smo naišli na niz videa raznih električnih automobila kako, na prvi pogled suvereno, prolaze kroz duboku vodu tamo gdje klasični auti ne mogu više naprijed. Međutim, tako nešto nije nimalo preporučivo. 

Kada se radi o kombinaciji vode i struje visokog napona prvo što nam na pamet pada je opasnost od elektrošoka. No tako nešto, na sreću, nije problem kod električnih automobila. Hibridna, električna vozila i vozila na gorive ćelije dizajnirana su da budu sigurna u vodi, čak i kada su potpuno potopljena. Visokonaponski sustav izoliran je od karoserije i dizajniran tako da je nemoguće da voda izazove strujni udar koji bi mogao biti opasan za putnike u vozilu ili one koji se nalaze u vodi oko vozila. U slučaju proboja naboja, zbog oštećenja automobila osigurači će automatski isključiti struju da ne bi došlo do strujnog šoka. Električni automobili su među nama već dugo vremena i još nije zabilježen ni jedan slučaj pogibije ili ozljede od strujnog udara zbog toga što je neki automobil završio u vodi. Da nije tako, električni bi auti bili opasni za vlasnike i kada pada jaka kiša ili tijekom pranja u autopraonici. 

Ipak, iako ne postoji opasnost za život zbog vožnje električnog auta kroz duboku vodu, postoji velika opasnost da automobil ozbiljno oštetite i uzrokujete kapitalan kvar koji će biti vrlo skupo, često i neisplativo popraviti.  Svakako ne biste trebali raditi ovo što radi vozač iz Kine koji je nedavno uhvaćen kako Teslom "ludo hrabro" vozi po poplavljenoj autocesti dok drugi auti stoje (video iznad). Možda ga je na to potaknuo i sam Elon Musk koji je u prošlosti tvrdio da Model S može plutati određeno vrijeme i da će novi Cybertruck moći "prijeći rijeke, jezera pa čak i mora koja nisu previše valovita". No tako nešto uglavnom ne može proći bez posljedica za auto. Prljava voda može prodrijeti u važne mehaničke komponente automobila i tako ga oštetiti. Do koje mjere takav kvar može biti ozbiljan pokazuje i primjer korisnika Twittera po imenu Jason Hughes koji je otkrio da se njegov klijent koji je vlasnik Tesle vozio kroz duboku vodu nekoliko sekundi. Nekoliko dana kasnije, auto se nije htio pokrenuti i Hughes je brzo otkrio da je voda prodrla u bateriju koja je počela korodirati.

Dakle, iako električni automobili bez problema mogu kroz duboku vodu, savjetujemo da tako nešto ne radite, osim ako se ne radi o ozbiljnom električnom terencu koji je zaista i namijenjen za tako nešto. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.