Početna Magazin 9201 pregleda

Najveće na svijetu: Ovo njemačko vozilo dugo je čak 220 metara

Bagger 288
Vidi galeriju 1/7
Najveći na svijetu: Ovo njemačko vozilo dugo je čak 220 metara Najveći na svijetu: Ovo njemačko vozilo dugo je čak 220 metara Najveći na svijetu: Ovo njemačko vozilo dugo je čak 220 metara Najveći na svijetu: Ovo njemačko vozilo dugo je čak 220 metara Najveći na svijetu: Ovo njemačko vozilo dugo je čak 220 metara Najveći na svijetu: Ovo njemačko vozilo dugo je čak 220 metara Najveći na svijetu: Ovo njemačko vozilo dugo je čak 220 metara

Ako ste mislili da su šleperi veliki, pogledajte ovo njemačko čudovište

Ovaj monstruozni bager definitivno je najveće vozilo na svijetu, a služi za iskopavanje ugljena. Djelo je to njemačke tvrtke Krupp, koja ga je davne 1978. godine napravila za potrebe iskopavanja ugljena u rudniku Rheinbraun. 

Bagger 288 | Author: garzweiler foto: garzweiler

Ovaj 'kopač' dugačak je 220 metara, što je ekvivalent čak dvama nogometnim terenima, a visok 96 metara. Ako si ne možete predočiti koliko je to zapravo, bacite oko na najviši neboder u Zagrebu, onaj u Strojarskoj ulici, Eurotower, visok je kao i ovaj najveći bager na svijetu.  

Bagger 288 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Ovo čudovište kreće sa na dvanaest gusjenica, svaka je široka 3,65 metara, a zanimljivo je što je za njegovo pokretanje potrebno 16,5 megavata struje. Zbog svoje veličine i težine 13.500  tona kreće se brzinom 0,6 km/h, a njime upravlja najmanje petero ljudi.

Povijesno kretanje ovoga vozila dogodilo se 2001. godine, kada je mu je za udaljenost 22 kilometra trebalo čak tri tjedna. Za tu potrebu radnici su posipali pijesak preko asfaltnih površina i željezničkih pruga, a sklanjala su se i rasvjetna tijela i 'bandere'. Tim tempom od Zagreba do Splita trebalo bi mu 8 mjeseci. 

Bagger 288 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Iako je riječ o stroju zaista impresivnih dimenzija, dnevno mož iskopati nevjerojatnih 240.000 tona ugljena. Zanimljivo je i da je za njegovu proizvodnju bilo potrebno deset godina, a koštao je 100 milijuna dolara. 

Bagger 288 | Author: lazer horse foto: lazer horse

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.