Početna Magazin 1604 pregleda

Najviši mostovi na svijetu: Graditeljska i inženjerska čuda u Kini

1
Vidi galeriju 1/6
Najviši mostovi na svijetu: Graditeljska i inženjerska čuda u Kini Najviši mostovi na svijetu: Graditeljska i inženjerska čuda u Kini Najviši mostovi na svijetu: Graditeljska i inženjerska čuda u Kini Najviši mostovi na svijetu: Graditeljska i inženjerska čuda u Kini Najviši mostovi na svijetu: Graditeljska i inženjerska čuda u Kini Najviši mostovi na svijetu: Graditeljska i inženjerska čuda u Kini

Kineska mreža autocesta najdulja je i najbrže rastuća u svijetu, a može se pohvaliti i brojnim, ujedno i najvišim mostovima i vijaduktima, koji očaravaju ljepotom i inženjerskim umijećem...

1 | Author: StuffPoint foto: StuffPoint

U 1990. većina robnoga transporta u Kini odvijala se željeznicom, a gradskim prometnicama gospodarili su bicikli. Te je godine u Kini prodano 16.000 novih automobila, jednako kao i u ratom zahvaćenoj Hrvatskoj. Samo četvrt stoljeća kasnije Kina je postala svjetskim gospodarskim divom, godišnja prodaja novih automobila premašuje 21 milijun, čime je postala najveće tržište novih auta na svijetu. Istovremeno je stekla i najveću mrežu autocesta te drugu najdulju cestovnu infrastrukturu, odmah nakon SAD-a.

Mreža kineskih autocesta ujedno je najbrže rastuća na svijetu, a jedan od prepoznatljivih prizora su velebni mostovi, nadvožnjaci i vijadukti. Kina je tako u posljednjih nekoliko godina vlasnica najviših mostova na svijetu, na kojima automobili nerijetko voze i više od pet stotina metara iznad tla.

1 | Author: NBC News foto: NBC News

Najviši je Beipanjiang, most u jugozapadnoj Kini - razmak između ceste i najniže točke je nevjerojatnih 565 metara. Petnaestak je visećih mostova s rasponom većim od kilometra, a nisu rijetki mostovi duži i od deset kilometara. Radi usporedbe, inače velebni dubrovački most “Dr. Franjo Tuđman” dug je 518 i visok 50 metara pa se u usporedbi s kineskim divovima doima poput patuljka. U tijeku je izgradnja desetak novih mostova koji povezuju kineske provincije i uskoro će postati dio mreže autocesta. Neovisno o duljini, visini ili rasponu nosećih stupova sve kineske mostove redom odlikuju veličanstveni izgled i još ljepši pogled na prirodu. Što tek reći za željeznički most Danyang-Kushan Grand Bridge koji prolazi iznad delte rijeke Yangtze? Dug je nevjerojatna 164 kilometra i najdulji je most na svijetu.

BEIPANJIANG

S 563 metra nad rijekom službeno je najviši most na svijetu. Putovanje između dviju provincija skratio je s nekoliko sati na nekoliko minuta.

1 | Author: Toronto Star foto: Toronto Star

JIANGYIN BRIDGE

Most preko rijeke Yagtze dug je tri kilometra, visok 190 metara, a raspon lukova je 1385 metara.

MOST SIDUHE

Jedan od atraktivnijih visećih mostova na rijeci Sidu ima raspon 900 a dug je 1222 metra i 496 metara je iznad tla. Stajao je 100 milijuna dolara.

1 | Author: Wikipedia foto: Wikipedia

RUNYANG

Sa 7210 metara jedan je od duljih cestovnih mostova u Kini i dio je autoceste Yangzhou-Lyang, koju veže mreža mostova različitih duljina i visina.

1 | Author: ListOTop foto: ListOTop

STAKLENI MOST

Kina ima i 430 metara dug i 300 metara visoki - ujedno i najveći stakleni pješački most. Otvoren je za sve, ali njime se usude ići samo najhrabriji.

1 | Author: ArchDaily foto: ArchDaily

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.