Početna Magazin 135 pregleda

Ne mijenjate zimske gume prije 15. travnja, ne divljajte...

OSIGURANJE I GUBITAK KASKA

Mladi vozači za upravljačem jakih auta, objesni, pijani, drogirani, svi oni koji voze prebrzo, prođu kroz crveno, a izazovu nesreću ne mogu računati na odštetu

Liberalizacijom tržišta osiguranja kasko je sve dostupniji. Preko noći promijenila se scena i većina osiguravatelja trudi se primamljivim ponudama privući kupce svog najskupljeg proizvoda. Navikli u prošlosti da kasko zapravo osigurava potpunu štetu, mnogi su u posljednje vrijeme svjedoci jednog sasvim drukčijeg pristupa. Stoga prije svega savjet; pazite što potpisujete, posebno obratite pažnju na sitna slova i ne vjerujete visini iznosa na kojeg osiguravate auto... Kad ugovarate kasko, izvrnite pitanje i zatražite simulacije isplate u slučaju totalne štete. Tek tada ćete moći odmjeriti koliko ste kvaliteteno osiguranje izabrali. Nerijetko u policama kasko osiguranja stoji osigurani iznos i od 260.000 kn, za recimo Alfu 159 staru šest godina, no kad vam se dogodi totalka, znajte da nećete dobiti više od 100.000 kn! No nije to jedina skrivena smicalica. Ima ih na pretek, a u ovo vrijeme posebno treba naglasiti one koje se tiču takozvanih zimskih uvjeta vožnje.

Vjerovali ili ne, ali većina osiguravatelja odbacit će vaš zahtjev i u slučaju da ste prije 15. travnja zimske zamijenili ljetnim gumama i obrnuto da ste u ljetnom periodu vozili na zimskim gumama, da ste zaboravili upaliti svjetla... Osiguravatelj može odbiti isplatu štete i u brojnim postupanjima vozača koja nisu u skladu sa zakonom, a moglo je doprinijeti nastanku štetnog događaja. Uglavnom je to grubo kršenje prometnih propisa, kao što je prolazak kroz „crveno“, pretjecanje preko pune linije, vožnja pod utjecajem alkohola ili opojnih droga... U većini slučajeva osiguravatelji odbijaju isplati štetu i u slučajevima kad su nesreću izazvali mladi vozači koji ne smiju voziti jake aute, kad su vozači divljali u prometu i kad su vozili u državama gdje osiguravatelji ne preuzimaju odgovornost, a to su izrijekom napisali.

Pazite što potpisujete, obratite pažnju na sitna slova i ne vjerujete visini iznosa na koji osiguravate auto, već tražite da vam kažu koliko dobivate za totalku

Pripazite što potpisujete, jer liberalizacija cijena unijela je niz novina, pa tko i potpuna kasko osiguranja, izrazito djelomična te cijelu paletu naknada šteta koja mnoge stvari (ne)uključuje. Kasko osiguranje automobila je neživotno osiguranja sklopljeno na dragovoljnoj osnovi između ugovaratelja osiguranja i osiguratelja. Ugovorom o kasko osiguranju auta osiguratelj se obvezuje nadoknaditi materijalnu štetu na osiguranom autu te ostalim osiguranim predmetima u i na automobilu, ako do štete dođe zbog realizacije osiguranih rizika. S obzirom da je kasko dragovoljno osiguranje, uvjete ne propisuje regulator, Hrvatski ured za osiguranje, nego osiguratelji. Uvjet je da su u skladu s odredbama ZOO-a. Kreiranje Premijskog sustava za kasko osiguranje je u potpunosti domena osiguravajućih kuća i Direkcija za nadzor ne daje svoje mišljenje, za razliku od AO osiguranja i zato pazite što ugovarate, a posebice što potpisujete.

TOP 10 RAZLOGA za neisplatu kaska
1. Ljetne gume na autu montirane prije 15. travnja
2. Zimske gume na autu montirane prije 15. studenoga
3. Neupaljena svjetla u zimskom periodu
4. Vožnja pod utjecajem alkohola, lijekova, opijata
5. Prolazak kroz crveno
6. Pretjecanje preko pune linije
7. Višestruko prebrza vožnja
8. Divljanje u prometu
9. Mladi vozači u jakim autima
10. Vožnja u državi gdje je to nedopušteno


TOP 10: ŠTO KASKO POKRIVA
1. prometne nezgode
2. požar i udar groma
3. eksplozije, osim nuklearne
4. oluje, tuče, lavine...
5. pad letjelice
6. manifestacije i demonstracije
7. poplave i bujice
8. iznenadno toplinsko ili kemijsko djelovanje izvana
9. krađe, provalne krađe, razbojstva i protupravno oduzimanje vozila
10. zlonamjerno postupanje ili obijest trećih osoba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.