Početna Magazin 530 pregleda

Njemačka legenda autoindustrije izgleda jednako već 40 godina

Stari VS novi: Mercedes G-klasa

Legendarna Mercedesova G-klasa već četiri desetljeća sinonim je za robusni i izdržjivi terenski automobil, a prvotno je zamišljena kao vojno vozilo za iranskoga šaha, međutim iz svega je 1979. nastao cestovni terenac...

Mercedes G-klasa | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Mercedesova kultna G-klasa uvijek je bila sinonim za terenskoga diva, jedan od rijetkih pravih terenaca koji su preostali. Takva filozofija zadržana je i u novome modelu koji je nemjerljivo skuplji od originala iz 1979. Iako ga ljudi danas uglavnom kupuju radi pokazivanja statusa, njegove terenske mogućnosti još su bolje nego u originala od prije 39 godina.

Mercedes G-klasa | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Mercedes je svoju 'civilnu verziju' G-klase, s nekim dodacima poput klimatizacijskog uređaja i automatskoga mjenjača, pustio u prodaju u siječnju 1981. Tijekom godina dobila je status kultnoga terenskog vozila s blagim preinakama. Tek početkom ovoga stoljeća dobiva nove motore i sigurnosne tehnologije. Konkretni model iz osamdesetih, s produženom karoserijom i pet vrata, koji je bio vrh ponude G-klase, pokretao je najjači redni 6-cilindraš s obujmom 2,8 l i 156 KS.

Mercedes G-klasa | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Nova G-klasa predstavljena je nedavno. Najveći i najstariji Mercedesov SUV ostao je vjeran starome 'karakteru izgleda', ali je potpuno nov dizajn unutrašnjosti. Sada je 53 mm dulji i 121 mm širi od staroga modela pa osigurava odličan nastup na asfaltiranim cestama, ali i na zahtjevnim terenskim putevima. Prvi predstavljeni model je s oznakom G500, što predstavlja benzinski motor V8 s obujmom 4,0 litre i 422 KS, što je znatno više u odnosu na 'brata' iz već daleke 1979. godine.

Mercedes G-klasa | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Unutrašnjost G-klase iz osamdesetih tijekom godina je poboljšavana pa je na kraju imala i navigaciju i sav zamislivi luksuz. Interijer današnje G klase definira ploča s dva 12,3-inčna ekrana koji se savršeno preklapaju i nude različite sadržaje za vozača i putnike te služe kao instrumenti. Rješenje je preuzeto iz S-klase.

Mercedes G-klasa | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz Mercedes G-klasa | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.