Početna Magazin 29 pregleda

Njemački je svaki drugi automobil u Hrvatskoj

Prodaja automobila u Hrvatskoj
Vidi galeriju 1/2
Njemački je svaki drugi automobil u Hrvatskoj Njemački je svaki drugi automobil u Hrvatskoj

Hrvati vole Volkswagen, to je očito. Volkswagen je po 5. put za redom osvojio titulu najprodavanijeg auta. Volkswagen je pobijedio u 11 županija i Zagrebu

Volkswagen je omiljena automobilistička marka u Hrvatskoj. Po 12. put za redom osvojili su titulu najprodavanijeg auta u Europi a po peti put u Hrvatskoj, a otkako je samostalne države Hrvatske na pijadestalu su bili 9 puta. Prošle godina za vratom im je puhao Opel, kao i svo vrijeme do sada. Tvrtka iz Russelsheima omiljena je u Bjelovarsko-bilogorskoj i Brodsko posavskoj županiji. Seat je zagospodario Osijekom i Baranjom, Hyundai Istrom, Suzuki Splitsko-dalmatinskom županijom... Uglavno, Volkswagen je dozvolio samo mrvice konkurentima..

Apsolutni lider već petu godinu za redom u nas je Volkswagen, a ista marka već je 9 godina No.1 u nas! S udjelom od 16,22 posto tek su neznatno bolji nego godinu dana ranije (16,11%), ali i to je sjajno s obzirom da ih je pratila afera sa softverima. Prodali su čak 2124 vozila više nego drugoplasirani Opel koji je u odnosu na 2014. zaronio dva posto. Opel je od 1990. do danas bio jednako tako 9. puta najprodavaniji automobilistički brend u Hrvatskoj. Renaut je bio lider u tri navrata, 2001. 2002. i 2003. Po dva puta pobijedili su Škoda i Fiat, a zanimljivo je kako je Zastava bila No1. 1990.

Iz kluba top 10 najboljih u 2015. najveći pad zabilježio je Citroen koji je pao za 23 posto, Peugeot je pao 13, a Škoda 7 posto. Sveukupno boljem rezultatu najviše je pridonio Renault koji je u odnosu na 2014. prodao 644 auta više (+30%), a odlično je išlo i Audiju (+17%), Fordu (+16%)... Ipak, apsolutni pobjednici su Suzuki (+131%), Dacia (82%) i Kia (45%), koji su zabilježili i ozbiljan nominalni rast i to prije svega trgujući s građanima.

Prodaja automobila u Hrvatskoj | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.