Početna Magazin 191 pregleda

Novost: Porez na auto će se plaćati odmah kod registracije

Tehnički pregled
Vidi galeriju 1/3
Novost: Porez na auto će se plaćati odmah kod registracije Novost: Porez na auto će se plaćati odmah kod registracije Novost: Porez na auto će se plaćati odmah kod registracije

Vlasnici automobila plaćaju porez od 200 do 1500 kuna, a motoristi od 50 do 1200. Dosad smo to plaćali tijekom godine, a od 2017. to će se platiti kod produženja registracije

Porez na cestovna motorna vozila koji nam je sada obično stizao nekoliko mjeseci nakon registracije, od sljedeće godine plaćat ćemo pri produženju registracije u stanici za tehnički pregled. Kao što plaćamo cestarinu, vlasnici automobila i motocikala neće moći produžiti registraciju bez plaćanja tog poreza. Vlasnici automobila plaćaju porez od 200 do 1500 kuna, ovisno o starosti i snazi vozila, dok motoristi plaćaju porez od 50 do najviše 1200 kuna. 

Porez za vozila | Author: Večernji list foto: Večernji list

Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske rekao je za Glas Slavonije kako u stanicama za tehnički pregled neće biti nikakvih posebnih promjena jer se mijenja samo model plaćanja. Dodao je i da će vlasnici vozila u stanici dobiti rješenje o porezu, a navodi da se prema reakcijama građanima ovaj model čak i više sviđa jer će odmah riješiti svoje obaveze. 

Porez za vozila | Author: Večernji list foto: Večernji list

Oni koji planiraju sljedeće godine kupovati auto zbog novih trošarina moraju računati i na više cijene vozila, o čemu smo pisali još prošli tjedan. Kod automobila koji su stajali do 100.000 kuna poskupljenje će iznositi od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna, ovisno o njihovim ekološkim karakteristikama, odnosno potrošnji goriva i ispuštanju CO2 u atmosferu. Kod najskupljih i najsnažnijih automobila cijena bi trebala porasti i za nekoliko desetaka tisuća kuna. Poskupljenje neće osjetiti jedino rijetki kupci električnih vozila, na koja se i dalje ne moraju plaćati trošarine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.