Početna Magazin 487 pregleda

TOP 8 hrvatskih tvrtki koje rade za Aston Martin, Ferrari, McLaren...

1
Vidi galeriju 1/9
TOP 8 hrvatskih tvrtki koje rade za Aston Martin, Ferrari, McLaren... TOP 8 hrvatskih tvrtki koje rade za Aston Martin, Ferrari, McLaren... TOP 8 hrvatskih tvrtki koje rade za Aston Martin, Ferrari, McLaren... TOP 8 hrvatskih tvrtki koje rade za Aston Martin, Ferrari, McLaren... TOP 8 hrvatskih tvrtki koje rade za Aston Martin, Ferrari, McLaren... TOP 8 hrvatskih tvrtki koje rade za Aston Martin, Ferrari, McLaren... TOP 8 hrvatskih tvrtki koje rade za Aston Martin, Ferrari, McLaren... TOP 8 hrvatskih tvrtki koje rade za Aston Martin, Ferrari, McLaren... TOP 8 hrvatskih tvrtki koje rade za Aston Martin, Ferrari, McLaren...

Naprimjer, Aston Martin DB10, koji u filmu vozi James Bond, ima stakla, aluminijski ovjes, kožna sjedala i kućišta turbopunjača proizvedena u hrvatskim tvrtkama...

1. Boxmark Leather - Međimurje

RADE ZA: Audi, Mercedes-Benz, Porsche, Bentley, Jaguar, Opel, BMW

Boxmark Leather u Trnovcu Bartolovečkom podružnica je austrijskoga proizvođača kože, jednog od najvećih na svijetu. U samo 10 godina postla je treći hrvatski izvoznik s 1,8 milijardi kuna godišnje. Svaki dan u prosjeku proizvede kožne interijere za 1200 auta, uz zaradu ook 500 kuna po autu. Investitora je privukla relativno jeftina, a stručna radna snaga. Za više od toga jednostavno nema mogućnosti jer hrvatska učilišta ne školuju ljude na nivou koji zadovoljava stroge kriterije autoindustrije. Upravo je to glavna prepreka razvoju ovog sektora u Hrvatskoj. 

1 | Author: XTREME Collection foto: XTREME Collection

2. AD Plastik - Dalmacija

RADE ZA: Renault, Dacia, Fiat, Smart, Opel, BMW, Peugeot

Jedini dobavljač autoindustrije prvoga ranga u hrvatskome vlasništv solinska je tvrtka AD Plastik. Druga je po dobiti u tome sektoru u Hrvatskoj, a korijene vuče iz Jugoplastike i daleke 1952. godine. Danas AD Plastik ima pogone u Rusiji, Sloveniji, Rumunjskog i Srbiji i jedan je od pozitivnih primjera velikih hrvatskih tvrtki koje ulažu u razvoj. Proizvodi za Renault, Daciju, Peugeot, Smart, Fiat... Godišnje uprihodi oko milijardu kuna, a na zagrebačkom Jankomiru prije nekoliko godina izgradio je i veliku lakirnicu vrijednu 20 milijuna kuna.

1 | Author: AD Plastik foto: AD Plastik

3. Cimos Hrvatska - Istra

RADE ZA: Citroën, Peugeot, Opel, Ford, BMW, Audi

Dva od tri turbopunjača u Europi nalaze se u kućištu proizvedenom u Hrvatskoj. Svaki sedmi dizelaš u Europi ima nosač pumpe iz Hrvatske, a svaki 14. auto u Europi ima hrvatsku osovinu. Sve se to proizvodi u tvrtki Cimos Hrvatska, koja broji preko 600 zaposlenih i godišnje uprihodi 450 milijuna kuna.

1 | Author: Temma-X foto: Temma-X

4. LTH metalni lijev - Dalmacija

RADE ZA: Citroën, Peugeot, Opel, Ford, BMW, Audi

Ova tvrtka koristi potpuno automatizirane ljevačke strojeve, obradne centre i namjenske strojeve. Proizvode i antivibracijske i kočne sustave te komponente poput kućišta vodenih pumpi za potrebe autoindustrije. LTH metalni lijev hrvatska je tvrtka u slovenskom vlasništvu prvog ranga proizvođača autodijelova. Jedan je od najvećih poslodavaca u gospodarski mrtvoj Dalmatinskoj zagori. Stoga nije čudno što je tvrtku u ožujku 2014. posjetio i ondašnji predsjednik Josipović...

1 | Author: YouTube foto: YouTube

5. Saint-Jean Industries - Slavonija

RADE ZA: Peugeot, Citroën

Francuski div Saint-Jean specijaliziran je za razvoj i proizvodnju dijelova za automobilsku i zrakoplovnu industriju. Od 1800 ljudi, koliko obiteljska grupacija zapošljava diljem svijeta, 230 ih se nalazi kod Slavonskog Broda u Tehnološkom parku Đure Đakovića.

1 | Author: Saint Jean Industries foto: Saint Jean Industries

6. Lipik Glass - Slavonija

RADE ZA: Bentley, Aston Martin, Alfa Romeo, Lamborghini, Ferrari, McLaren

Ova slavonska tvrtka godišnje uprihodi 60 milijuna kuna, a sjedište je u Lipiku. Dio talijanske Grupacije Finind u Hrvatskoj proizvodi stakla vrhunske kvalitete, kroz koja svijet gledaju vozači Bentleya, Aston Martina, Alfe Romeo, Lamborghinija, Ferrarija i McLarena. U posljednjemu filmu o tajnom agentu 007 vožen je Aston Martin DB10, koji ima vjetrobransko staklo iz tvrtke iz zapadne Slavonije.

1 | Author: Autobild.de foto: Autobild.de

7. Kostel Promet - Zagorje

RADE ZA: Toyotu, Volvo, Ford, Mercedes-Benz

Relativno nova tvrtka izradu naslona za glavu je započela s partnerom Johnson Controls NTU-om, a danas izrađuju i naslone za ruku te dijelove iz tekstila i kože, koji se ugrađuju u vozila, Iz godine u godinu povećavaju broj zaposlenih. 

8. HSTEC - Dalmacija

Ova tvrtka iz Zadra proizvodi visokobrzinska motor-vretena i spada u proizvodnju strojeva i uređaja. Jedina je tvrtka autoklaster koja je dobila poticaj od države. Godišnje uprihodi 40 milijuna kuna, a zapošljava 60 ljudi.

1 | Author: YouTube foto: YouTube

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.