Početna Magazin 1085 pregleda

Ovo su najčešće pogreške koje činimo za volanom

Pogreške koje činimo za vožnje

Bitno je da za vožnje maksimalnu koncentraciju posvetite onome što se događa oko i ispred vas te da 'izbacite' sve što bitno utječe na pad koncentracije....

Fiat Uno Turbo KLASICI Fiat Uno Turbo: Priča o legendi koja je bila ispred svoga vremena

Zasigurno najveća pogreška koju činimo za volanom je upotreba mobitela. Telefoniranjem koncentracija pada oko 50 posto, a ako je riječ o ozbiljnijim raspravama čak do 65 posto. Nadalje, istraživanja su pokazala kako čak i popularne handsfree slušalice mogu bitno smanjiti koncentraciju i utjecati na vrijeme reakcije. Osim toga, tipkanje po mobitelu uvelike odvlači pozornost vozača s ceste i svega što se događa ispred njega. Stoga ako morate koristiti telefon zaustavite vozilo na za to dozvoljenome mjestu i telefonirajte sigurno.

Pogreške koje činimo za vožnje | Author: Borna Filic/PIXSELL foto: Borna Filic/PIXSELL

Zanimljivo je – čak 43 posto žena otvoreno priznaje kako se za vožnje automobila često šminka. Jednako kao mobitel, šminkanje zahtjeva puno koncentracije i pozornosti koja je od velike važnosti u krucijalnim trenutcima za upravljanja automobilom. Naš je savjet da se ujutro ranije dignete ili da čak malo zakasnite jer trenutak nepažnje doslovno vas ili druge sudionike u prometu može stajati života.

Pogreške koje činimo za vožnje | Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Preglasna glazba uvelike može utjecati na pad koncentracije u vožnji. Slušanje glasne glazbe jedan je od bitnijih čimbenika, pogotovo ako ste savjestan, ali i neiskusan vozač. Osim toga, zbog nje nećete čuti zvukove poput sirene ili trube ostalih sudionika prometa. 

Pogreške koje činimo za vožnje | Author: Borna Filic/PIXSELL foto: Borna Filic/PIXSELL

Naš užurbani život često nas dovodi do pomanjkanja vremena za osnovne ljudske potrebe poput jela i pića. Unatoč tomu, naš je savjet je da ne jedete dok vozite, jer konzumiranje hrane smanjuje pozornost na cestu u gotovo jednakome postotku kao telefoniranje. Trud koji treba uložiti da vam sendvič ne ispadne iz ruke i ne zamaže vas ili unutrašnjost automobila ograničava vaše motoričke sposobnosti, a i mogućnost pravovremene reakcije svodi se na minimum. Izdvojite 15 minuta i pojedite obrok prije nego sjednete u auto.

Pogreške koje činimo za vožnje | Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Često krećemo na put a nismo isplanirali rutu pa se nerijetko događaju situacije kada ne znamo gdje se nalazimo pa blokiramo tok prometa. U tim trenutcima sveprisutni su ishitreni potezi poput skretanja bez signalizacije i provjere. Osim što tako ugrožavate sebe ugrožavate i sve ostale sudionike prometa. Da vam se to ne bi dogodilo, prije puta provjerite stanje u prometu i proučite put kojim želite voziti

Pogreške koje činimo za vožnje | Author: Slavko Midzor/PIXSELL foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Uz navedene loše navike koje bitno utječu na koncentraciju, postoje i pogreške koje svjesno činimo jer smo previše sigurni u sebe. Vratite se početcima i prije vožnje pripremite se psihički i fizički. Provjerite jesu li svi retrovizori na svome mjestu, zavežite sigurnosni pojas, upotrebljavajte žmigavce i uvijek na umu imajte kako cesta nije pista i niste sami u prometu. Brinite o sebi, ali i svim ostalima sudionicima prometa.

Pogreške koje činimo za vožnje | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

  • Imart

    To su sve teske budale tko tako vozi..

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.