Početna Magazin 19451 pregleda

Ovo su najgori auti po gubitku vrijednosti

FOTO: BMW

Ovdje nema iznenađenja, luksuzne marke i njihovi skupi i veliki modeli najviše su izložene padu vrijednosti tijekom vremena

Gubitak vrijednosti je jedan od najvažnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir pri kupnji novog automobila. Ako automobil kupujete za gotovinu ili kreditom, sigurno ne želite vidjeti kako vaše vrijedno vlasništvo ekspresno gubi ogromnu vrijednost. Američka platforma za prodaju rabljenih automobila iSeeCars je analizirala podatke iz više od milijun prodanih rabljenih automobila od studenog 2022. do listopada 2023. i otkrila koja vozila najviše gube na cijeni. Ovdje nema iznenađenja, luksuzne marke i njihovi skupi modeli najviše su izložene padu vrijednosti tijekom vremena.

Većina automobila na njihovom popisu su modeli koji se nude i u Europi, a mi ćemo se koncentrirati samo na njih i izostaviti modele koji se nude samo u SAD-u. 


15. BMW serije 5
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 55,3 posto

Jedan od najcjenjenijih automobila gornje srednje klase prilično mnogo gubi na vrijednosti i iznenađujuće se nalazi na ovom popisu. 

14. Tesla Model S
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 55,5 posto

Električni automobili mnogo brže gube vrijednost od klasičnih, a kada još tome dodamo činjenicu da je Model S pripadnik vrlo luksuzne klase jasno je zašto je na ovom popisu. 

Author: Tesla foto: Tesla

13. Mercedes-Benz GLS
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 55,5 posto

Mercedes-Benz GLS je izuzetno skup model i najveći SUV ove tvrtke. Izuzetno je skup za održavanje, a to znaju i kupci rabljenih koji mu jako ruše cijenu. 

12. Mercedes-Benz S-klase
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 55,7 posto

Iznenađujuće, najomiljeniji luksuzni auto na svijetu gubi vrijednost čak i brže od svoje SUV verzije. Ipak, s obzirom na to o koliko se kupom autu radi, gubitak vrijednosti još i nije dramatičan. 

Author: Mercedes AMG foto: Mercedes AMG

11. Volvo S90
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 55,8 posto

Volvo S90 je još jedna luksuzna limuzina koja brzo gubi vrijednost. Bilo ej i očekivano da će biti na ovom popisu. 

10. Audi A6
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 56,3 posto

Iako je ovaj automobil plasiran osjetno lošije od BMW-a serije 5, Audi A6 nakon pet godina realno ne izgubi mnogo više vrijednosti od njega.

9. Audi Q7
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 56,8 posto

Veliki Audijev SUV dosta je skuplji od A6 pa zato ne iznenađuje da gubi malo više vrijednosti. Skupo održavanje je glavni razlog za to.

Redizajnirani Audi Q7 | Author: Audi foto: Audi

8. Audi A7
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 57,2 posto

Još jedan Audi na ljestvici nije potpuno konvencionalan luksuzni model gornje srednje klase, već karoserijski oblik koji se manje kupuje, a to mu dodatno spušta cijenu kao rabljenom. 

7. Jaguar XF
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 57,6 posto

Jaguari obično zaostaju za ostalim premium automobilima kada je u pitanju gubitak vrijednosti. Tako je i s XF-om koji gubi više vrijednosti od prosjeka konkurencije. 

6. Maserati Levante
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 57,8 posto

SUV Levante još od svih velikoserijskih Maseratija još najmanje gubi na vrijednosti, no nalazi se u top 10 najgorih auta po tom pitanju. 

Maserati Levante | Author: Maserati foto: Maserati


5. BMW X5
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 58,2 posto

X5 je jedan od najpopularnijih velikih BMW-a i jedan od najuglednijih auta u klasi, no to ga nije učinilo otpornim na velik gubitak vrijednosti. 

4. BMW serije 5 hibrid
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 58,8 posto

Serija 5 gubi još više vrijednosti ako su u pitanju modeli s hibridnim pogonom kakvih ima sve više. Pri održanju vrijednost ne pomaže mu ni vrlo niska potrošnja. 

3. Maserati Ghibli
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 61,3 posto

Manja Maseratijeva limuzina je najjeftiniji model ovog proizvođača, no to mu ne pomaže da očuva svoju vrijednost tijekom godina. Realno, ovo je najlošiji auto  u gornjoj srednjoj klasi kada gledamo gubitak vrijednosti. 

Author: BMW foto: BMW

2. BMW serije 7
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 61,8 posto

Pri samom vrhu ove ljestvice je iznenađujuće jedan od najprestižnijih i najomiljenijih modela visoke klase. Luksuzna limuzina iz Bavarske gubitku vrijednosti  stoji mnogo lošije od Mercedesa S-klase. 

Author: Maserati foto: Maserati

1. Maserati Quattroporte
Prosječni gubitak vrijednosti nakon pet godina: 64,5 posto

Luksuzne limuzine visoke klase poznate realno tijekom godina gube najviše vrijednosti, pa nije iznenađujuće vidjeti Maserati Quattroporte na vrhu ovog popisa, s obzirom na to kako po gubitku vrijednosti stoje drugi Maseratiji. Gubitak od 64,5 posto kod ovako skupog auta znači da bi njihovi vlasnici mogli izgubiti "brdo novca" nakon pet godina. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.