Početna Magazin 37 pregleda

"Porsche s istoka" slavi 40. rođendan

Škoda
Vidi galeriju 1/6
"Porsche s istoka" slavi 40. rođendan "Porsche s istoka" slavi 40. rođendan "Porsche s istoka" slavi 40. rođendan "Porsche s istoka" slavi 40. rođendan "Porsche s istoka" slavi 40. rođendan "Porsche s istoka" slavi 40. rođendan

Prije četiri desetljeća modelom 130 RS započeo je šestgodišnji niz međunarodnih uspjeha Škode u motorsportu

Iako iza "željezne zavjese" nije bilo previše sluha za utrkivanjem, jer se to smatralo kapitalističkim dokoličarenjem i rasipnošću, Škoda je koketirala s utrkama od samih početaka, a na relijima još od 60-ih godina. Najveće uspjehe postigla je u razdoblju od 1975. do 1981. modelom 130 RS.

Škoda | Author: ŠKODA foto: ŠKODA

Pobjeđivala je na relijima za svjetsko prvenstvo u klasi do 1300 ccm, otud i naziv RS (Rally Sport), a izvedba za kružne utrke osvojila je Europsko prvenstvo turističkih automobila, pandan današnjemu ETCC-u.

Škoda | Author: ŠKODA foto: ŠKODA

Kraća od 4 metra i samo 1,34 metra visoka RS-ica imala je motor i pogon straga, a iz četverocilindričnoga motora s obujmom 1300 ccm, bregastom osovinom u bloku i osam ventila izvlačila je respektabilnih 140 KS i mogla potegnuti do 220 km/h.

Škoda | Author: ŠKODA foto: ŠKODA

Rijetki očuvani primjerci danas dosežu cijenu veću i od 60.000 eura. Kakav status ima Škoda 130 RS među istinskim zaljubljenicima u djelić automobilske povijesti možda ponajbolje potvrđuje rad dizajnera Petra Novaguea i Mareka Hoffmana, koji su na osnovi modela Audi R8 napravili "remake" kultne Škode.

Škoda | Author: ŠKODA foto: ŠKODA

No, riječ je samo o unikatnome primjerku. Šest uzastopnih pobjeda na RAC reliju, ali i u drugim relijima uključujući Monte Carlo, pomoglo je i odličnoj prodaji cestovnih modela, posebice 110 R Coupe, u kakvima su se šepurili i naši očevi i djedovi.

Škoda | Author: ŠKODA foto: ŠKODA

U 1981. Škoda se povukla iz svijeta automobilizma, 1989. je napustila koncept stražnjeg pogona, a u svijet međunarodnih utrka vratila se sredinom 90-ih.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.