Početna Magazin 253 pregleda

Rabljeni hatchback auti su najpopularniji u Hrvatskoj

FOTO: Canva

Coupe je najmanje popularan oblik karoserije automobila u Hrvatskoj, s udjelom od samo 1,9 posto

Različiti oblici karoserije automobila odražavaju različite potrebe. Neki vozači preferiraju manja hatchback vozila, dok se drugi odlučuju za prostranije opcije kao što su karavani ili SUV-ovi. Istraživanje koje je u Hrvatskoj provela tvrtka za automoto podatke carVertical pokazalo je da Hrvati preferiraju manje rabljene automobile i nisu toliko zainteresirani za vozila iz segmenata D i E.

Raste udio hatchback automobila

Hatchback je najpopularniji oblik karoserije u Hrvatskoj (na njega otpada 42,1 posto svih provjera povijesti automobila provedenih na carVerticalu u 2023.), što je porast s obzirom na 38,7 posto u 2022. godini.  Iako i limuzine i karavani imaju udio od 18,7 posto, to je pad u odnosu na prošlu godinu – smanjenje s 26 posto, odnosno 21,3 posto. 

Skidanje kilometara ISTRAŽIVANJE Najviše se vara na jeftinijim rabljenim autima

„Hatchback automobili sve su popularniji na carVerticalu u Hrvatskoj. Ovi automobili savršeno kombiniraju praktičnost i ekonomičnost goriva, jeftini su za kupnju i održavanje nije skupo”, kaže carVerticalov stručnjak za automobile Matas Buzelis.

Coupe je najmanje popularan oblik karoserije automobila

Coupe je najmanje popularan oblik karoserije automobila u Hrvatskoj, s udjelom od samo 1,9 posto, što je pad u odnosu na 2,7 posto prošle godine. MPV ili višenamjenski automobili  također imaju manji broj kupaca, iako je njihov udio porastao s 3,5 posto na 6,9 posto. Najviše je porasla popularnost SUV-ova: sa 7,9 posto na 11,7 posto. Ovo predstavlja globalni trend jer prodaja SUV-ova konstantno raste na mnogim tržištima. Istovremeno, potražnja za limuzinama opada.

Author: Canva foto: Canva

„Možda je glavni razlog zašto vozači odustaju od limuzina taj što nisu praktične za gradsku vožnju. Veći automobili s manjim prtljažnim prostorom nešto su što ljudi ne žele za svakodnevnu upotrebu”, pojašnjava Buzelis.

Prema Buzelisu, nije važno koju vrstu automobila kupci odaberu, sve dok ne preskoče nijedan korak u procesu kupnje, uključujući probnu vožnju, provjeru fizičkog stanja u servisu i provjeru povijesti. Izvješća o povijesti otkrivaju zapise o oštećenju vozila i vraćanje kilometraže, i tako pomažu u filtriranju loših izbora prije nego što potrošite vrijeme i novac na fizičke preglede i testne vožnje

FENOMEN TAKSI SAVJETUJEMO Kako znati je li rabljeni auto bio korišten kao taksi?

Udio karoserijskih oblika:

Hatchback 42.1%  (+3.4%)
Karavan 18.7% (-2.6%)
Limuzina 18.7%  (-7.3%)
SUV 11.7% (+3.8%)
MPV 6.9%  (+3.4%)
Coupe 1.9%  (-0.8%)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.