Početna Magazin 3322 pregleda

Raj za vozače: Ovo su najuzbudljivije ceste u Europi

Najljepše ceste za vozit u Europi
Vidi galeriju 1/7
Najbolje vozačke ceste svijeta Najbolje vozačke ceste svijeta Najbolje vozačke ceste svijeta Najbolje vozačke ceste svijeta Najbolje vozačke ceste svijeta Najbolje vozačke ceste svijeta Najbolje vozačke ceste svijeta

Za sve kojima je vožnja gušt i uživancija pa bi ponekad htjeli otpustiti kočnicu i osjetiti nalet adrenalina, a ne znaju gdje bi to mogli – donosimo osvrt na neke od najljepših i najuzbudljivijih cesta za vožnju u Europi

Najljepše ceste za vozit u Europi | Author: Arhiva foto: Arhiva

Cesta nije pista i shodno tomu se moramo ponašati, ali svakome tko istinski uživa u vožnji ponekad dođe da stisne gas do poda i 'zajaše' zavoje nekih od najljepših i najuzbudljivijih prometnih pravaca. Iako su neke od njih na drugome kraju svijeta, postoje takve i u našoj blizini. Stoga, prije nego što okačite ključeve o klin, zaputite se na ta mjesta i uživajte u svakome trenutku provedenome na njima.

Najljepše ceste za vozit u Europi | Author: Arhiva foto: Arhiva

 

Stelvio Pass / Talijanski Tirol

Ova cesta na Alpama čini se kao stvorena za sve u čijim žilama plovi adrenalin. Penje se do 2575 metara nadmorske visine, dugačka je oko 75 kilometara i ima čak 48 polukružnih zavoja. Na nekim je mjestima zaista uska i strma pa se s pravom smatra jednom od najizazovnijih na svijetu.

 

Transfagarasan / Rumunjska

Planinsku je cestu u Rumunjskoj Jeremy Clarkson proglasio najboljom na svijetu, a kao strateška vojna ruta izgrađena je u razdoblju između 1970. i 1974. godine. Dugačka je 90 kilometara, proteže se najvišim dijelom južnih Karpata, a povezuje dvije povijesne regije, Transilvaniju i Vlašku. Zanimljivo je što je za njenu izgradnju potrošeno oko šest milijuna kilograma eksploziva, a službeni zapisi spominju kako je pri izgradnji živote izgubilo čak 40 radnika. 

 

Jadranska magistrala D8, dionica Senj – Starigrad / Hrvatska

Za sve koji trenutno nisu u mogućnosti posjetiti destinacije izvan Lijepe Naše tu je Jadranska magistrala, odnosno njezina dionica od Senja do Starigrada. Pruža dovoljno uzbuđenja i ljepote, a promet nije gust čak ni tijekom sezone. Nov asfalt i pregledni zavoji dozvoljavaju i malo opušteniju i bržu vožnju, no treba biti oprezan jer s jedne strane su stijene, a s druge padine uz more. 

 

Grossglockner / Austrijske Alpe

Panoramska cesta dugačka 48 kilometara za mnoge je vrhunac svakoga posjeta Austriji. Jedna je od triju najposjećenijih turističkih atrakcija, a s ukupno 36 oštrih zavoja 'istražuje' samo srce najvećega nacionalnog parka u toj zemlji. Najviše panoramsko odmorište i parkiralište za automobile smješteni su na 2428 metara nadmorske visine, a za vožnju cestom treba platiti ulaznicu. Dnevna karta za aute stoji 36, a za motocikle 26 eura. Jedina je mana to što je tijekom zime potpuno zatvorena, ne čisti se i ne održava, a snježni nanosi viši od deset metara sasvim su uobičajeni.

 

Flüela Pass / Graubünden / Švicarska

Cesta koja je s pravom proglašena rajem za vozače nalazi se u Švicarskoj, a spaja grad Davos i visoki prijevoj Flüelu koji se nalazi na 2383 metra nadmorske visine. Odlična je jer omogućava vožnju u ritmu bez prevelikih usporavanja, a usto pruža i prekrasne poglede na šume i snijegom okovane planinske vrhove. 

 

Col de la Bonette / Francuske Alpe

Službeno je najviša asfaltirana cesta u Europi, čija se dionica nalazi na čak 2802 metra nadmorske visine. Puna je oštrih i opasnih zavoja i zasigurno nije mjesto gdje bi neiskusni trebali učiti zanat. A za prave znalce pravi je užitak, osjećat ćete se slobodno pa biste se vrlo lako mogli naći i izvan okvira zakona. 

 

The Old Military Road / Highlands

'Stara policijska cesta' je ono što mi danas zovemo – savršenstvo za vozače. Nalazi se u Škotskoj, prolazi kroz velik nacionalni park Cairngorms i zbog autoceste u blizini gotovo je u svakome trenutku prazna. Upravo ju to svrstava u jednu od najboljih destinacija u Europi, koju svakako morate posjetiti. Doslovno je usred ničega, puna je uspona i padova, a ono što ju čini još zanimljivojom su pregledni zavoji koji prelaze preko brdašca i spuštaju se u polja. Vrlo je vjerojatno da ćete za prolaska njome naići na poneku divlju životinju.

 

 

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.