Početna Magazin 73 pregleda

Ne diraj mi ženu, automobil i grb na registarskoj tablici

REGISTARSKE TABLICE
Vidi galeriju 1/4
Ne diraj mi ženu, automobil i grb na registarskoj tablici Ne diraj mi ženu, automobil i grb na registarskoj tablici Ne diraj mi ženu, automobil i grb na registarskoj tablici Ne diraj mi ženu, automobil i grb na registarskoj tablici

Punih 18 mjeseci poručivali smo nadležnima da se u svetinju ne dira, da se ne odriču tako lako identiteta i napokon dočekali taj dan

Pisali smo mjesecima o pokušajima uklanjana heraldike s pločica. Grb je bio najvažnijim simbolom prvih registarskih oznaka nakon Domovinskog rata i ne samo njih. Nakon 24 godine u ropotarnicu prošlosti pokušala se odgurnuti hrvatska heraldika s registarskih pločica. Tumačili su da se to mora zbog ulaska u EU, što zbog želje da se hini jedinstvenost i izbjegnu regionalni konflikti. Kao da se to ne bi trebalo rješaviti na neki drugi način i na nekim drugim mjestima.

REGISTARSKE TABLICE | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

To što u Europi postoji sijastet zemalja koje imaju grbove na tablici malo ih je brinulo. Što naumili to (ne)ostvarili. Slovenci, Britanci, Srbi, Austrijanci, Švicarci, Rusi, Crnogorci..., svi odreda imaju grb na registarskim oznakama. Da ipak nismo guske u magli potvrdili su iz Policije i odustali od uvođenja kvadrata umjesto grba.

REGISTARSKE TABLICE | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

Rasprava je bila posve suvišna i skupa. Bio je to još jedan u nizu pokušaja dijeljanja nacije. Kao da nisu mogli ostaviti mogućnosti i jednog i drugog, možda i nekog trećeg rješenja - baš kao što je to slučaj u Velikoj Britaniji. Tamo možete na tablicama imati samo brojke i slova, možete se kititi i grbovima gradova, regija, "republikama" Welsom, Škotskom, Engleskom, Sjevernom Irskom...
Kao što to u nas biva tako se najveće i najžešće rasprave vode oko manje važnih stvari. Polemike oko dizajna novih pločica započele su još gotovo prije dvije godine, a uzburkale su se s ulaskom u EU, 1. srpnja 2013.

REGISTARSKE TABLICE | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

Novost je da se na desnoj strani pločice nalazi plava podloga i logo EU s oznakom HR. Takva će nas tablica amnestirati od potrebe nošenja ovalne naljepnice s oznakom HR. Prva dva slova koja označavaju gradove ostaju u upotrebi, a uz nadoplatu na izbor je i bilo koja slovna kombinacija. Tko ne želi, moći će odabirom slova "sakriti" grad iz kojeg dolazi... Novi element na tablici biti će bar-kod kojim će MUP lakše i brže očitavati podatke o vozilu. Predloženi kvadrati bit će zamijenjeni grbom, dok dimenzije i boje ostaju nepromijenjene. Ono što je također važno napomenuti je da postojeće tablice ostaju u upotrebi neograničeno vrijeme, pa tko ne želi, ne mora ih nužno i mijenjati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.