Početna Magazin 121 pregleda

Savjeti kako izbjeći blagdanske prometne gužve

PROMETNA PROGNOZA ZA TIJELOVO
Vidi galeriju 1/2
Savjeti kako izbjeći blagdanske prometne gužve Savjeti kako izbjeći blagdanske prometne gužve

Za blagdan Tijelovo očekuje se pojačani promet na svim pravcima u Hrvatskoj. Savjetujemo kako izbjeći gužve na hrvatskim prometnicama za produljeni vikend od 4. do 7. lipnja 2015.

Hrvatski autoklub objavio je danas prognozu cestovnog prometa uslijed produženog vikenda zbog blagdana Tijelova, 4. lipnja, koji će naši mnogi vozači iskoristiti i Hrvatski autoklub očekuje pojačan promet već u srijedu, 3. lipnja, tijekom prijepodneva u gradovima, te na prigradskim cestama, ali i na glavnim cestovnim pravcima osobito na A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. U poslijepodnevnim satima promet će jačati i na graničnim prijelazima osobito iz smjera Slovenije (Macelj, Bregana, Goričan, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija) te na ostalim autocestama: A2 Zagreb-Macelj, A4 Zagreb-Goričan kao i na A1 i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru juga odnosno mora. Najveće gužve osjetit će naplatne postaje autocesta Zaprešić, Lučko, Zagreb-istok i Sveta Helena. Povremeno gust promet očekuje se i na državnim cestama D1 između Zagreba i Karlovca.

Posljednjeg dana produženoga vikenda pojačan promet bit će tijekom cijelog dana, a osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima u nedjelju, 7. lipnja, na svim glavnim cestovnim pravcima. U popodnevnim satima gužve i čekanja očekujemo u smjeru Zagreba na naplatnim postajama Zagreb-istok (A3) i Lučko (A1), kao i na naplatama Sveta Helena (A4), Zaprešić i Trakošćan Tijekom vikenda gust promet imat ćemo na Istarskom ipsilonu (od Buja do granice i od Pule do Vodnjana), na Jadranskoj (posebice od Omiša do Kaštela) i D1, Ličkoj magistrali (uglavnom od Korenice do Karlovca). Kao i od Makarske rivijere na dionici ceste Dubci-Šestanovac, odnosno Ono na što moramo osobito upozoriti putnike koji će se ovog vikenda kretati našim cestama su radovi zbog kojih su moguće gužve i kolone. Na autocesti A4 Zagreb-Goričan, vozi se suženim kolnikom od naplate Sveta Helena do čvora Sveta Helena, kao i na zagrebačkoj obilaznici (A3) na čvoru Jankomir u smjeru istoka. Na drugom dijelu zagrebačke obilaznice (A3) na mostu Sava radovi bi trebali biti završeni u ranim poslijepodnevnim satima u srijedu, 3. lipnja.

PROMETNA PROGNOZA ZA TIJELOVO | Author: Borna Filic/PIXSELL foto: Borna Filic/PIXSELL

Zbog oštećenja kolnika za sav promet zatvorena je i državna cesta između Đurmanca i Krapine Zbog blagdana Tijelova, zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će u srijedu, 3. lipnja od 15 do 23 sata i na sam blagdan, 4. lipnja od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D23 (Žuta Lokva-Senj)... pa se na tim cestama očekuje i nešto Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti u ranim jutarnjim satima odnosno tijekom noći. Nađemo li se u koloni ili prometnom čepu, moramo se oboružati strpljenjem i uz sebe imati dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane, a na putovanje uvijek valja kretati odmoran. Prije putovanja trebamo provjeriti ispravnost vozila (prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i sl.).

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontaktni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Na drugom programu Hrvatskog radija kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti trenutno stanje u prometu, a možete ga i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (www.hak.hr/smartphone/hakmap).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.