Početna Magazin 1113 pregleda

TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste

1
Vidi galeriju 1/23
TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste TOP 20 muzeja: Turističke atrakcije za automobilske entuzijaste

Donosimo pregled 20 najboljih i najljepših automobilskih muzeja u Europi, do kojih se može i autom u jednome danu...

Nedavno je u Krapini otvoren Muzej oldtajmera Presečki, koji je uza zagrebački Muzej automobila Ferdinand Budicki i Oldtajmer muzej Šardi u međimurskoj Selnici dodatno obogatio ponudu u našoj zemlji, ne samo kao turistička atrakcija već i kao mjesto na kojemu će se čuvati i budućim generacijama prezentirati automobilska kultura iz povijesti. 

1 | Author: HrTurizam foto: HrTurizam

Sva tri muzeja, pa i Tehnički muzej grada Zagreba, posebni su na svoj način i jedinstveni pa ih svakako vrijedi posjetiti. U Europi su stotine automobilskih muzeja, a možda najljepši i najveći nalaze se u Italiji i Njemačkoj. Ove dvije zemlje i njihovi muzeji su prava meka i trebali bi biti na “bucket-listi” svakog automobilističkog entuzijasta i onih koji cijene muzeje općenito i kulturu prometa kojoj dugujemo kulturološki i gospodarski razvitak u posljednjih stotinjak godina. Većina tih muzeja nije daleko, nalazi se u krugu do 1000 kilometara, što je udaljenost koja se bez previše teškoća može prijeći i automobilom. Ima se što vidjeti i u Ljubljani, Beogradu i Mađarskoj i Bugarskoj. 

1 | Author: Swedespeed foto: Swedespeed

Izdvojili smo 20 najboljih i najljepših u Europi. Stoga se ne libite sjesti u auto, otputovati s prijateljima i uživati u najljepšim primjercima automobila u povijesti, od starodobnih Alfi, svih mogućih Porschea, crvenih bolida sa znakom propetog konjića, predivnih Mercedes-Benzova i BMW-a pa do povijesnih Škoda i Rolls-Royceova kakve na cestama nikada nećemo vidjeti.

MILANO

ALFA ROMEO
La Macchina del Tempo - Museo Storico Alfa Romeo pravi je raj za ljubitelje ove talijanske marke, ali i za automobilske entuzijaste općenito. Otvoren je još 1974., no pred koju godinu je posve obnovljen. Alfin muzej u mjestu Arese nedaleko od Milana u postavi ima najljepše i najbrže aute koji su ikada sišli s Alfinih proizvodnih traka. Radi sve dane osim utorkom i trebao bi biti nezaobilazna točka na proputovanju kroz Milano. 

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

TORINO

MUSEO NAZIONALE
Nacionalni talijanski muzej posvećen automobilskoj industriji postoji od 1960. i u kolekciji ima stotine talijanskih, ali i drugih auta raznih godišta i marki. Najstariji je Bernardi iz 1896., a može se vidjeti i Itala iz 1907., kojom je vožena utrka Paris - Peking. Osim auta ima i popratnih edukativnih sadržaja. 

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

ST. AGATHA

LAMBORGHINI
U blizini Bologne, u mjestu Sant Agatha Bolognese i u sklopu tvornice Lamborghini, nalazi se tvornički muzej. U njemu su izloženi svi značajniji  modeli koji su dosad proizvedeni, od Miure, Diabla do Aventadora, pa i legendarnoga terenca LM-a. Osim auta mogu se vidjeti i bolidi Formule 1, a oni koji vole tehnologiju mogu saznati sve o motorima, mjenjačima i pogonima. Muzej pokriva i teme o značajnim ljudima iz povijesti Lamborghinija. 

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

BRESCIA

MILLE MIGLIA
U 2004. je u predivnome zdanju Saint Eufemia pored Brescije otvoren muzej trkaćih automobila koji su sudjelovali na slavnoj cestovnoj utrci Mille Miglia. Radi od 10 do 18 sati, a cijene ulaznica su 3, 6 ili 8 eura, s uključenim stručnim vodstvom. Izloženi su natjecateljski auti iz razdoblja od 1927. do 1961. godine.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

MONACO

TOP CARS
U samome centru Kneževine, na adresi Terraces de Fontvielle, nalazi se muzej sa 100 automobila iz privatne kolekcije Princa Rainiera III. Među rijetkim starodobnicima  su i brojni bolidi F1, nerijetko upravo oni koji su pobjedili na ulicama Monte Carla. Ulaznice su od 3 do 6,5 eura, a radi svaki dan od 10 do 18 sati. 

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

STUTTGART

PORSCHE
Jedan od najvećih, najskupljih i najinovativnijih je Porscheov muzej koji se nalazi u Zuffenhauzenu, u blizini središnjice i tvornice Porsche. 
Specifičan je po raznim tematskim postavkama, a posjetitelje će očarati i stalnom postavom najznačajnijih Porcheovih auta od početaka do danas. Muzej nudi mogućnost cjelodnevnoga boravka i uživanja u raznoraznim sadržajima te interaktivnim radionicama.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

SALZBURG 

FERDINAND PORSCHE
Nama značajnije bliži muzej od sttutgardskoga je Porsche muzej u Salzburgu. Od tvorničkoga je ipak malo skromniji i manji, te je više posvećem liku i djelu Ferdinanda Porschea, osnivača tvrtke, nego samim modelima. Ipak ga vrijedi posjetiti, osobito u danima kada su posjetiteljima dostupna posebna događanja i dodatni eksponati. Ovaj muzej nezaobilazno je mjesto u inače predivnome Salzburgu. 

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

DORNBIRN

ROLLS-ROYCE
U austrijskome mjestu Dornbirn nedaleko od švicarsko-njemačke granice nalazi se muzej automobila marke Rolls Royce. Otvoren je 1999. godine i u posve je privatnome vlasništvu, baš kao i izložene britanske limuzine raznih godišta i karoserijskih oblika. To je u svjetu najveći privatni muzej Rolls Roycea sa 70 privatnih automobila i sveukupno tisuću eksponata. Za posjet se najbolje najaviti putem e-maila ili telefona. 

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

AUGSBURG

MAZDA

Mazdino europsko središte je u Njemačkoj, a u Augsburgu je otvoren i prvi muzej ove marke u Europi. S rijetkim Mazdinim modelima kao eksponatima ovaj bi muzej trebali posjetiti ne samo ljubitelji japanskih nego i svih drugih marki auta. Izloženi eksponati i automobili više su posvećeni povijesti tvrtke, a posebnu priču nose sportski modeli od Cosma do svih generacija kultnoga Roadstera MX-5. Muzej je financirala obitelj Frey.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

MARANELLO

FERRARI
Prekrasan i eksponatima bogat muzej najpoznatijeg i najjačeg automobilskog brenda u svijetu nalazi se u Marenellu uz samo sjedište tvrtke Ferrari i uz povijesnu zgradu u kojoj je Enzo napravio prvi vlastiti sportski auto. Osim automobila u postavu su i crveni bolidi, neizostavni dio Formule 1. 

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

MUNCHEN

BMW
Muzej BMW-a u sklopu sjedišta u Münchenu jedan je od najreprezentativnijih u svijetu kako po pitanju eksponata tako i popratnih sadržaja. “BMW svijet” zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, kako poviješću tako i  budućnošću koja se ovdje može okusiti kroz upoznavanje s novim tehnologijama.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

STUTTGART

MERCEDES

Reprezentativan je muzej u svakome smislu, koji u najboljem svjetlu prikazuje bogatu povijest tako snažne marke, kao i svih s kojima je u povijesti bila vezana. Godišnje ga posjeti milijun posjetitelja, a na  površini 5000 kvadratnih metara ima se što za vidjeti. Kupnjom ulaznice dobivate besplatni audio-vodič na mnogim svjetskim jezicima,a u stalnome postavu je 160 značajnih vozila, baš kao i trkaćih bolida sa srebrnom zvijezdom “na nosu”.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

WOLFSBURG

VOLKSWAGEN
Dimenzijama velebni i eksponatima krcatAutoMuseum Volkswagen doista vrijedi vidjeti. Otvoren je 1985. no stalno se proširuje i preuređuje. Osim povijesnih modela tvrtke mogu se vidjeti i razni prototipovi koji nisu ušli u serijsku proizvodnju. Trenutačno je u tijeku posebni postav muzeja u čast 40. obljetnici Volkswagena Pola. Kažu da nisi pravi fan VW-a ako nisi bio u Wolfsburgu, stoga odvojite cijeli dan za posjet ovome mjestu.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

BEČ

MUZEJ TEHNOLOGIJE
Jedinstveni bečki muzej tehnologije nudi izvanredan uvid u tehnološki razvoj čovječanstva, u kojemuznačajno mjesto ima promet. U glavnome gradu Austrije postoji i tehnički muzej, te vojni muzej u kojemu se čuva Graf&Stift, auto u kojemu je u sarajevskom atentatu ubijen Franjo Ferdinand.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

BEOGRAD

MUZEJ AUTOMOBILA
Privatna zbirka osnivača Bratislava Petkovića sastoji se od stotinjak auta od kojih je najstariji De Dion iz 1897. godine. Veliki dio izložbe posvećen je povijesti automobilističkoga sporta na područjima bivše  države, pa i posljednjoj Grand Prix utrci pred II. svjetski rat održanoju Beogradu.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

M. BOLESLAV

ŠKODA
Zanimljiv i lijep muzej automobila marke Škoda nalazi se u Mladoj Boleslavi, kod sjedišta tvrtke. Raritetne Škode iz svih povijesnih razdoblja vrijedne su divljenja, baš kao i motocikli i bicikli koje su proizvodili osnivači. Muzej je interaktivan i prepun različitih sadržaja te pogodan i za djecu svih godišta.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

VARNA

RETROMUSEUM
Bugarska Varna kilometarski nam je najudaljenija, no Retromuseum Varna otvoren u 2015. godini specifičan je po tome što se specijalizirao za automobile bivšeg istočnog bloka. Među pedeset automobilskih eksponata su Volge, Miskvichi, Trabanti, Chaike i drugi kakvi se ne mogu vidjeti u zapadnoj Europi.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

TATABANYA

CLASSIC CAR
Na četrdesetak kilometara od Budimpešte je mjesto Tatabanya. Posebno je po prvom i najvećemu muzeju auta u Mađarskoj. U vlasništvu je Bele Marczisa koji sakuplja i restaurira aute od 1970. godine. Ukupno je izloženo dvije stotine raznoraznihautomobila i motocikala. Otvara se na zahtjev, odnosnona upit.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

HRVATSKA

OLDTAJMERI
U Hrvatskoj su tri muzeja. U međumurskoj Selnici je muzej u vlasništvu Ignaca Šardija sa zbirkom auta, traktora i motocikala. U Zagrebu je Muzej Ferdinand Budicki, a najnoviji i također interesantan je Muzej oldtajmera Presečki u Krapini. Iako nema veze s autima, usput vrijedi posjetiti i Muzej krapinskih neandretalaca.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.