Početna Magazin 1741 pregleda

VIDEO: Ovo su trkaći automobili s najboljim zvukom

FOTO: Arhiva

Otkad je automobila i utrka postoji i vječno pitanje: Koji automobil ima najbolji zvuk? Ovo nije natjecanje i proglašenje pobjednika već jednostavno svojevrsno slavlje oktanskih decibela.

Prije nego počnete čitati ovaj članak, pripremite slušalice ili dobre zvučnike, jer to je nužno za ovu priču. Kad smo to riješili, preporučuje se što glasniji zvuk da biste dobili bolji dojam i lakše osjetili žmarce na koži

Otkad je automobila i utrka postoji i vječno pitanje: Koji automobil ima najbolji zvuk? Izdvojili smo samo neke i poredali ih nasumično. Kriteriji nisu bili ni snaga ni ostvareni rezultati na utrkama ni išta slično, već čisti zvuk koji ti automobili proizvode. Ovo nije natjecanje i proglašenje pobjednika već jednostavno svojevrsno slavlje oktanskih decibela.


Ford GT40 

Dominirao je nad Ferrarijem na Le Mansu, šezdesetih godina, a pokreće ga američki motor V8, čijeg zvuka nikad dosta.


BMW 3.0 CSL

Ako vam se sviđa izgled BMW-a 3.0 CSL, sigurno će vam se sviđati i zvuk. Taj redni šesterocilindraš nešto je što većina ljudi nikada ne zaboravlja.


Porsche 917

Koliko god daleko išli s agregatima Le Mans, 12-cilindrični bokser iz Porschea 917 je među najboljima. O tome koliko je snažan i pouzdan govore i dvije pobjede u legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa, a naravno tu je i orgazmički zvuk.


Sauber-Mercedes C11

Čuti ovaj gromoglasni V8 prilikom promjena stupnjeva prijenosa zasigurno je bila prava poslastica za one koji su stajali uz stazu za prvenstva Grupe C 1990. godine. Pokreće ga 5,0-litreni twinturbo motor V8, na njemu je Mercedes-Benz prvi put koristio svoje ime, a dotad je bolid krasilo samo ime Sauber.


BMW Z4 GT3

Teško je nadmašiti zvuk ovoga njemačkog 'atmosferca' V8, koji producira oko 500 'konja' i 'vrti se' do 9000 okretaja. Premijeru je imao na utrci '12 Sati Sebringa' 2013. godine, a 2015. ga je zamijenio nasljednik M6 GTLM.


Audi Quattro Grupa B

Kombinacija zvukova turbine, anti-laga i ventila blow-off koji dolaze iz Audijeva legendarnog trkača Grupe B, može stvoriti ekstremnu ovisnost.


Mazda 787B

Iako je pobijedila na Le Masu, to nije ono po čemu je Mazda 787B najpoznatija. Ti divlji urlici koji dolaze iz 'atmosferca' sastavljena od četiriju rotora ono je što obožavatelji najviše vole.


Lamborghini Huracan GT3

Talijanski motori V12 su odlični i oduvijek obožavani, no i koncepcija V10 zaslužuje dio pažnje. Jedan takav je u Huracanu GT3 i proizvodi hrapav zvuk kao nijedan u tome području...osim Audija GT3, naravno.


Chevrolet Corvette C7R

U moru hibrida i turbopunjača pravo je osvježenje čuti zvuk gromoglasnoga motora V8 kako tutnji iz ove Corvette.


McLaren F1 GTR

Atmosferski 6,0-litreni motor V12 kakav je u kultnome modelu F1 proizašao je iz BMW-a, a najbolje zvuči u izvedbi GTR.


Aston Martin DBR9

Možda nije poznat po svom trkaćemu pedigreu, no nema sumnje da zvuči nevjerojatno. Pokreće ga 6,0-litreni atmosferski motor V12 sa 634 'konja'.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.