Početna Moto 48 pregleda

Brži od vršnjaka na pragu ulaska u svjetsku moto elitu

MARTIN VUGRINEC
Vidi galeriju 1/2
Brži od vršnjaka na pragu ulaska u svjetsku moto elitu Brži od vršnjaka na pragu ulaska u svjetsku moto elitu

Deklasirao sve svoje vršnjake u raznim konkurencijama, a sada nastupa u Red Bull MotoGP Rookies kupu, kao predigra utrkama Rossija, Lorenza, Marqueza... prave Formule 1 na dva kotača

Donosimo biografiju Martina Vugrineca (15) koji je najveće sportsko hrvatsko otkriće ove godine, te nastupa u Red Bull MotoGP Rookies kupu, kao predigra utrkama Rossija, Lorenza, Marqueza... Rođen je 24. ožujka 1999. u Varaždinu. Odrastao je u sportskoj obitelji. Od malena je posjećivao trkaće staze sljedeći oca na njegovim natjecanjima. U periodu između treće i pete godine promijenio je nekoliko motocikala: električnu Hondu, Yamahu PW 50, KTM 50 Pro senior. Prije je vozio motocikl nego bicikl, a sa šest godina počeo se aktivno baviti i freestyle akrobatskom vožnjom na raznim eventima s KTM-om.

Od 2005. u njegovom se gradu otvorila auto-moto-karting staza pa je bilo logično da se okuša i u kartingu… Već sa 7 godina dobio je europsku trkaću licencu i postao najmlađi prvak Slovenije i drugi u međunarodnom prvenstvu u klasi mini 50 nastupajući za slovenski karting klub “Sportstil“ iz Ljubljane. Sa 10 godina sjeo je na Yamahu YZ 80 supermoto i Apriliju RS 125. Bio je premlad za obje klase. Natjecao se izvan konkurencije, no to ga nije smetalo da održi bukvicu starijima. Nemalo puta je i pobijedio.

MARTIN VUGRINEC | Author: Red Bull foto: Red Bull

Sa 12 godina dobio je trkaću licencu za 125 ccm i sve je postalo ozbiljnije. U prvoj sezoni (2011.) bio je najmlađi natjecatelj na Prvenstvu Hrvatske te na Alpe-Adria natjecanju. Osvojio je treće mjesto prvenstva Hrvatske. U sezoni 2012. bio je drugi u prvenstvu Srbije i četvrti na Istočno Europskom šampionatu EEC. (Na EEC šampionatu nastupio je na samo dvije trke i na obje pobijedio).

U sezoni 2013. postao je prvak Istočne Europe, Srbije i Bugarske i to tako da je na svim trkama ostvario najbolju startnu poziciju (pole position). Postavio je sve rekorde staza na kojima su se trke odvijale te na svim trkama pobijedio u klasi 125 sp. U toj klasi još uvijek drži rekorde staza: Istanbul Park- Turska, Serres-Grčka, Batajnica-Srbija, Banjaluka-BiH, Kraljevo-Srbija, Vršac-Srbija, Križevci-Hrvatska, Novi Marof-Hrvatska, Pleven-Bugarska i još nekih…

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.