Početna Moto 87 pregleda

Elektronika spašava glavu i izbjegava opasne padove

SUSTAV KONTROLE STABILNOSTI ZA MOTOCIKLE (MSC)
Vidi galeriju 1/3
Elektronika spašava glavu i izbjegava opasne padove Elektronika spašava glavu i izbjegava opasne padove Elektronika spašava glavu i izbjegava opasne padove

Sustav kontrole stabilnosti za motocikle (MSC) pruža veću sigurnosti na dva kotača, moguće je kontrolirano kočenje i ubrzavanje čak i u zavojima

Bosch je razvio sustav kontrole stabilnosti za motocikle (MSC), prvi sustav za kontrolu kočenja za motocikle kako bi osigurao najveću moguću stabilnost u svim situacijama tijekom vožnje. Sustav pruža podršku vozaču prilikom kočenja i ubrzavanja, kao i prilikom ravne vožnje i skretanja. Upravljanje motociklom, a time i užitak u vožnji, ostaju isti. Gotovo polovina kobnih motociklističkih nesreća događa se u zavojima. Studije pokazuju da samo ABS može spriječiti oko četvrtine motociklističkih nesreća koje rezultiraju ozljedama ili smrću. Novi sustav za kontrolu stabilnosti dodatno će povećati taj broj.

SUSTAV KONTROLE STABILNOSTI ZA MOTOCIKLE (MSC) | Author: Bosch foto: Bosch

Tehničku osnovu MSC sustava čini poboljšani ABS sustav za motocikle:

- Upravljanje putem ABS-a koji ovisi o kutovima nagiba u stranu i u pravcu kretanja povećava stabilnost vožnje u svim situacijama na cesti kao i učinkovitost kočenja.
- Sprečavanje proklizavanja kotača regulira maksimalni okretni moment motora kako bi se pogonska sila čak i na neujednačenim ili skliskim površinama ceste učinkovito prenosila na cestu, a pogonski kotač ne bi proklizavao
- Kod snažnog kočenja u zavojima, sustav MSC smanjuje tendenciju motocikla da se vrati u uspravan položaj. To neželjeno uspravljanje vozila dovodi do većeg radijusa okretanja koji pak uzrokuje vjerojatnije skretanje vozila iz trake. U takvim situacijama elektronički kombinirani sustav kočenja eCBS omogućuje najbolju moguću distribuciju sile kočenja na kotače, stabilizirajući time motocikl tijekom skretanja.
- MSC također smanjuje rizik od tzv. lowsidera. Radi se o nesrećama kod kojih se motocikl prevrne tijekom skretanja i kotači prokližu prema vanjskoj strani zavoja, a do njih dolazi kad se prilikom skretanja primjenjuje prevelika sila kočenja i kotači ne mogu prenijeti dovoljno bočne sile na kolnik. MSC neutralizira tu pojavu detekcijom rizika od takvog tipa nesreće i ograničenjem maksimalne sile kočenja. Funkcija eCBS distribuira maksimalnu dostupnu silu kočenja na kotače, čime osigurava najbolju moguću učinkovitost kočnica u uvjetima skretanja.
- Funkcija eCBS također osigurava optimalnu distribuciju sile kočenja u svakom trenutku – čak i kad motociklist zabunom upotrijebi samo jednu od dviju kočnica ili zakoči s prevelikom silom.
- Funkcija sprečavanja propinjanja na stražnji kotač kontrolira okretni moment motora čime sprečava prednji kotač da se nekontrolirano podigne, a istovremeno osigurava maksimalno ubrzanje.
- Funkcija sprečavanja podizanja stražnjeg kotača održava stražnji kotač na kolniku smanjenjem maksimalne sile kočenja na prednjem kotaču pri vožnji po površinama s visokim koeficijentima trenja. Pritom je očuvana stabilnost vožnje i uzeti su u obzir stupanj nagiba u pravcu kretanja i uzdužno ubrzanje.

SUSTAV KONTROLE STABILNOSTI ZA MOTOCIKLE (MSC) | Author: Bosch foto: Bosch

Sustav kontrole stabilnosti za motocikle služi se nizom senzora kako bi registrirao dinamiku vožnje motocikla. Senzori na kotačima mjere brzinu okretanja prednjih i stražnjih kotača, a modul senzora za inerciju računa kut nagiba u stranu i u pravcu kretanja vozila više od 100 puta u sekundi. Uz pomoć analize senzorskih podataka, razlike u brzini između prednjih i stražnjih kotača te ostalih parametara koji se odnose na motocikl poput veličine i oblika gume i lokacije senzora, upravljačka jedinica ABS-a računa fizička ograničenja sile kočenja na temelju kuta nagiba. Ako kontrola stabilnosti motocikla prepozna da se kotač počinje blokirati, ABS upravljačka jedinica aktivira modulator tlaka u sustavu hidrauličke kočnice. To smanjuje tlak kočenja i u djeliću sekunde ga ponovno povećava, čime se postiže da se primjenjuje točno onoliko tlaka kočenja koliko je potrebno da se kotači ne bi zablokirali. Bosch MSC motociklistima može spasiti život. Međutim, baš kao i ABS, ne može ići protiv zakona fizike. Točnije, teška pogreška u procjeni situacije u vožnji i teške pogreške motociklista i dalje mogu završiti kobno. Bez obzira na to, sustav pomaže motociklistima u graničnim situacijama, omogućavajući im da izvuku što više iz svojih motocikala, dok im istovremeno pruža mnogo više sigurnosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.