Početna Moto 355 pregleda

Priprema za hladne dane - duge gaće zimi su spas

MOTO OPREMA
Vidi galeriju 1/10
Priprema za hladne dane - duge gaće zimi su spas Priprema za hladne dane - duge gaće zimi su spas Priprema za hladne dane - duge gaće zimi su spas Priprema za hladne dane - duge gaće zimi su spas Priprema za hladne dane - duge gaće zimi su spas Priprema za hladne dane - duge gaće zimi su spas Priprema za hladne dane - duge gaće zimi su spas Priprema za hladne dane - duge gaće zimi su spas Priprema za hladne dane - duge gaće zimi su spas Priprema za hladne dane - duge gaće zimi su spas

Dobrim odabirom specijalizirane odjeće i obuće uporaba motocikala i skutera može se produžiti na cijelu godinu

Kako u hladne i čestim kišama popraćene jesenske dane još barem malo produžiti moto-sezonu? Postoje li riješenja i za one najzagriženije motocikliste koji ne odustaju od vožnje ni po najljućoj zimskoj studeni? Naravno, postoje! Ne postoji loše vrijeme, nego samo loša oprema, rekli bi iskusni bikeri.

Opremu koja nam pomaže da sačuvamo zdravlje te da se vozimo na dva kotača bez obzira na atmosferske prilike dijelimo u tri temeljne skupine: rublje, odjeću i obuću.

MOTO OPREMA | Author: Auto start foto: Auto start

Termalna fotografija vjerno prikazuje koliko je kvalitetna oprema zaslužna za zadržavanje topline tijela pri niskim temperaturama

U motociklističko rublje ubrajaju se potkape, potkošulje, pothlače, štitnici lumbalnoga dijela te čarape i podrukavice. Pri odabiru vrlo je bitno provjeriti sastav i kvalitetu materijala. Kako su ti djelovi u izravnom dodiru s tijelom, moraju omogućiti koži dostupnost zraka, odlikovati se sposobnošću upijanja znoja, ali ne propuštati strujanje zraka. Izuzetno su bitna i antialergijska svojstva materijala od kojega su napravljena. U izradi posebnoga motociklističkog donjega rublja ponajviše se koriste pamuk i svila. Naravno, postoje i specijalizirani materijali poput Dupont Coolmaxa koji polupropusnim opnama zadržava temperaturu tijela bez obzira na hladno strujanje vjetra.

MOTO OPREMA | Author: Auto start foto: Auto start

Podjednako je bitan odabir zimskih jakni, hlača, rukavica i šalova. Jakne od Gorotexa, Duraguarda i sličnih materijala smatraju se najkvalitetnijima, a namijenje su i za korištenje tijekom cijele sezone. Otporne su na kišu, vjetar, čak i na ogrebootine, najčešće imaju odvojivu postavu, na nekim je modelima moguće i skidanje rukava, a osobito se preporučuju za duža putovanja. U kombinaciji s hlačama od istog materijala pružaju odličnu zaštitu i po najljućoj studeni. Većina modela ima reflektirajuće ušitke za bolju uočljivost pri smanjenoj vidljivosti.

Štitnici ugrađeni u rukave, leđni dio i naramenice debele 3 do 5 mm ulijevaju dodatnu sigurnost.

MOTO OPREMA | Author: Auto start foto: Auto start

Ponuda rukavica i obuće doista je bogata i raznolika. Za zimu se preporučuju robusni proizvodi od prave kože, pojačani dodacima i umetcima od kevlara, karbonskih vlakana i teflona. Toj opremi treba pridodati kišno odijelo ili kombinezon od nepropusne plastike. Uza sve to vožnja i u najtežim vremenskim uvjetima može se pretvoriti u jedinstveni užitak.

MOTO OPREMA | Author: Auto start foto: Auto start

1. Potkošulja i pothlače

Suvremeni windstoperi učinkovito zamjenjuju duge gaće, majice, veste pa i novine koje motoristi znaju ubacivati pod jaknu. Zadržavaju temperaturu tijela te omogućavaju ugodnu vožnju i pri najnižim temperaturam i snažnome vjetru.

2. Potkapa

Korisna je tijekom cijele sezone. Olakšava navlačenje i skidanje kacige, produžava trajanje njene unutrašnjosti, sprječava magljenje vizira i upija znoj. Uputno je da njen vratni dio dopire ispod ovratnika jakne.

3. Termo-ovratnik

Ako ne koristite zimsku potkapu, uputno je nabaviti specijalni ovratnik koji pokriva bradu i vrat.

4. Podrukavice i čarape

Tanke elastične podrukavice prijanjaju uz kožu, sprječavaju pothlađivanje ruku i prstiju, osiguravajući time optimalno rukovanje komandama motora ili skutera. Zimske termo-čarape učinkovito štite od studeni. Najpreporučljivije su dokoljenke, jer griju i listove nogu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.