Početna Novosti 2557 pregleda

Povratak legende: Kultni De Tomaso Pantera oživljen sa 650 KS

De Tomaso Pantera Ares Design
FOTO: Ares Design

Vanjski dizajn poprilično podsjeća na staru legendu, a i ovaj superautomobil ima nešto što danas više nema nijedan novi automobil – prednja pop-up svjetla

Marka De Tomaso se ponovno vraća u proizvodnju? | Author: reddit foto: reddit

Tijekom 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća postojao je superautomobil koji se držao uz bok velikima Lamborghiniju i Ferrariju, a to je bio De Tomaso Pantera. Mala talijanska tvrtka je stvorila prekrasan superautomobil koji je pružao zavidne performanse pa je bio opasna konkurencija poznatijim superautima. Pokreće ga 5,8-litreni motor V8 koji razvija između 331 i 355 konjskih snaga pa Pantera do 'stotke' dolazi već za 5,6 sekundi.  

Marka De Tomaso se ponovno vraća u proizvodnju? BUDUĆNOST Marka De Tomaso opet se vraća u proizvodnju?

No, nakon što se Pantera prestala proizvoditi 1992. godine, De Tomaso je počeo opadati te na kraju bankrotirao. Mnogi ljubitelji tog superautomobila uvijek su htjeli vidjeti modernu verziju, ali do danas nije bilo proizvođača koji bi se upustio u takvo što. No nakon 27 godina talijanski Ares Design je oživio staru legendu i napravio ju boljom nego ikada.

De Tomaso Pantera Ares Design | Author: Ares Design foto: Ares Design

S obzirom na to da se ne smije koristiti ime na koje netko ima prava, Ares je svoj superautomobil nazvao Panther ProgettoUno. Donorski automobil je Lamborghini Huracan pa ovu Panteru pokreće 5,2-litreni atmosferski motor V10 sa 650 konjskih snaga i 600 Nm okretnoga momenta. Ares je poželio da ovaj superauto bude potpuno drukčiji na cesti nego Huracan pa je, osim što je pojačao motor, kalibrirao mjenjačku kutiju i napravio potpuno novi ispušni sustav. 

De Tomaso Pantera Ares Design | Author: Ares Design foto: Ares Design

Vanjski dizajn poprilično podsjeća na staru legendu, a i ovaj 'novi' superautomobil nudi nešto što danas više nema nijedan automobil – prednja pop-up svjetla. U unutrašnjosti su korišteni samo najkvalitetniji materijali, a u sredini prepoznatljiva Lamborghinijeva kontrolna ploča. 

De Tomaso Pantera Ares Design | Author: Ares Design foto: Ares Design

No koliko god ovaj automobil bio prekrasan, ovakva 'zabava' košta 615 tisuća eura, odnosno 4,5 milijuna kuna. Naravno, proizvodnja ovih automobila je ograničena, proizvest će se samo 70 primjeraka, a čak deset je već prodano. 

De Tomaso Pantera Ares Design | Author: Ares Design foto: Ares Design

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.