Početna Novosti 679 pregleda

Austrijanci zabranili: Nema više zabave za obožavatelje VW-a

FOTO: Volkswagen

Općina je navela zabrinutost za okoliš i očuvanje ekosustava kao razloge zbog kojih festival više nije u skladu s njihovim vrijednostima

Od 1982. europski obožavatelji Volkswagena okupljaju se u austrijskom gradu Maria Wörthu kako bi proslavili Golf GTI i druge sportske Volkswagen modele na tradicionalnom okupljanju Wörthersee GTI Treffen. Manifestacija je bila toliko popularna da je u svojim najboljim godinama znala okupiti i 200.000 ljubitelja GTI-a koji su uživali u druženju, kampiranju, razgledavanju automobila i koncertima u pravoj festivalskoj atmosferi. Sve je često znao začiniti i sam VW koji je na manifestaciji često predstavljao ili izlagao nove modele. Nakon 40 godina i tri otkazivanja zbog koronavirusa, festival vjerojatno odlazi u povijest. 

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

U priopćenju za javnost, općina Maria Wörth objavila je da "u sljedećih nekoliko godina više neće biti domaćin konvencionalnih velikih automobilskih događaja". To znači da je sada upitan status legendarnog okupljanja na Wörtherseeu.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Općina je navela zabrinutost za okoliš i očuvanje ekosustava kao razloge zbog kojih festival više nije u skladu s njihovim vrijednostima. Prostori koji su se nekoć koristili za sajam automobila, koji je izrastao sa samo 100 ljudi 1982. na stotine tisuća u 2010-ima, bit će preuređen kako bi se stvorili novi, zeleniji objekti, prema gradonačelniku Markusu Perdacheru.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

"U duhu lokalne zajednice, radimo na stvaranju atraktivnih i održivih životnih prostora koji će koristiti svim ljudima koji su u zajednici - bez obzira na to provedu li tamo nekoliko dana ili cijeli život", rekao je gradonačelnik Perdacher. Njemački Auto Motor und Sport objavio je da su unatoč službenom otkazivanju zadnje tri godine, ljubitelji GTI-ja dolazili kod Marije Wörth na neslužbena i zabranjena okupljanja koja su često izazivala probleme i zahtijevala intervenciju policije, što je možda utjecalo na odluku grada.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Osim što predstavlja problem za ljubitelje Golfa GTI, odluka Austrijanaca također predstavlja problem za Volkswagen koji je dugo podržavao festival i koristio ga za najave GTI modela.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

"Žao nam je što se legendarni GTI festival u Wörtherseeu više neće održavati u ovom obliku", rekao je glasnogovornik VW-a za Auto Motor un Sport. “Trenutno istražujemo kako možemo podržati GTI fan zajednicu u budućnosti. Održavanje zajednice vrlo nam je važno jer dolazimo u izravan kontakt s našim najvjernijim kupcima.”

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Ipak, možda ima nekakve nade, no ne za obožavatelje klasičnih GTI-a. Iz općine Maria Wörth izjavili su da će razmotriti mogućnost održavanja događaja u budućnosti ako su u skladu s njezinim ekološkim ciljevima. To ostavlja otvorena vrata za nešto poput  VW ID. festivala, iako je upitno bi li ljubitelje VW-a zanimalo nešto takvo. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.