Početna Novosti 1432 pregleda

BMW i Mercedes skupa pokreću tvrtku za – borbu protiv Ubera!

Nakon što su početkom godine špekuliralo o suradnji u proizvodnji, ova dva giganta uložit će više od milijardu eura u širenje svojega već postojećeg poslovanja izvan proizvodnje i prodaje automobila na sustave plaćanja po minuti ili po prijeđenome kilometru

Suradnja BMW-a I Mercedesa | Author: Whichcar foto: Whichcar

Njemački proizvođači automobila Daimler i BMW predstavili su u petak zajedničku tvrtku za prijevoz na poziv, usluge parkiranja i punjenje električnih automobila kako bi konkurirali uslugama mobilnosti koje nude američki Uber i druge tehnološke tvrtke. Priopćili su kako će uložiti više od milijardu eura u širenje svojega već postojećeg poslovanja izvan proizvodnje i prodaje automobila na sustave plaćanja po minuti ili po prijeđenom kilometru. Konzultantska kuća PwC ističe kako se proizvođači automobila suočavaju s marginalizacijom zbog tehnoloških tvrtki bogatih gotovinom, osim kada razvijaju usluge bazirane na korištenju vozila.

Author:

Uspostave tvrtki za usluge prijevoza na poziv sve su češća pojava. Kineska tvrtka Didi Chuxing namjerava graditi svoje poslovanje u Latinskoj Americi, a Uber stvara uporište na svom američkom tržištu. 'Daljnja suradnja s drugim pružateljima usluga, uključujući udjele u startupima i suradnju s etabliranim igračima, također je moguća opcija', kazao je glavni izvršni direktor Daimlera Dieter Zetsche. Daimlerov brend Car2Go, za dijeljenje vožnje, povezat će se s BMW-ovim tvrtkama DriveNow, ParkNow i ChargeNow, pri čemu oba proizvođača automobila imaju po 50 posto udjela u tom zajedničkom pothvatu.

Author:

Pothvat ima pet cjelina - REACH NOW, usluga osmišljavanja rute i rezervacije putem pametnih telefona, CHARGE NOW za punjenje električnih automobila, FREE NOW za pozivanje taksija, PARK NOW za usluge parkiranja i SHARE NOW za dijeljenje vožnje. 'Tih pet usluga bit će usko povezane da bi se stvorio jedinstven portfelj usluga mobilnosti s potpuno električnim voznim parkom, koji vozi i parkira autonomno', izjavio je izvršni direktor BMW-a Harald Krueger. BMW i Daimler rade na razvoju autonomnih automobila koji će im omogućiti da preokrenu tržište za taksi i usluge prijevoza na poziva. 'S već današnjih 60 milijuna klijenata imat ćemo koristi od neprimjetno integriranog, održivog ekosustava dijeljenja vožnje, prijevoza na poziv, parkiranja, punjenja i multimodalnih prijevoznih usluga', izjavio je Kruger za CNBC.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.