Početna Novosti 24366 pregleda

De Tomaso se vratio: Predstavljen najljepši retro superautomobil

De Tomaso P72 GT
FOTO: De Tomaso

Nazvan je P72 GT, a retro dizajnom podsjeća na legendarne prototipove superautomobila iz 1960-ih godina

Tijekom 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća postojao je superautomobil koji se držao uz bok velikima Lamborghiniju i Ferrariju, a to je bio De Tomaso Pantera. Mala talijanska tvrtka stvorila je prekrasan superautomobil koji je pružao zavidne performanse pa je bio opasna konkurencija poznatijim superautima, ali nakon prestanka proizvodnje tvrtka je bankrotirala. 

De Tomaso Pantera Ares Design ITALIJA Povratak legende: Kultni De Tomaso Pantera oživljen sa 650 KS

Kroz posljednjih 30 godina De Tomaso se nekoliko puta pokušao 'oživjeti', ali je tek prije nekoliko mjeseci u tome i uspio. Sada, povodom 60. godišnjice od predstavljanja prvog automobila, talijanska tvrtka je konačno predstavila novi auto i slobodno možemo reći da je to remek-djelo.

De Tomaso P72 GT | Author: De Tomaso foto: De Tomaso

Nazvan je P72 GT, a retro dizajnom podsjeća na legendarne prototipove superautomobila iz 1960-ih godina. Prema izvješću proizvođača, ovaj model je posvećen i specifičnom automobilu iz toga razdoblja, a to je De Tomaso Prova P70, koji je nastao suradnjom velikih Carrolla Shelbyja i Alejandra De Tomasa

De Tomaso P72 GT | Author: De Tomaso foto: De Tomaso

No ovaj novitet neće biti namijenjen utrkama, nego čistom uživanju u vožnji. 'Stvorili smo vremenski stroj modernoga doba, koji odaje počast velikome dijelu povijesti automobilizma. Kada posve otkrijemo specifikacije, entuzijasti će shvatiti kako P72 GT nosi šest temeljnih stupova De Tomasa, a to su: baština, strast, utrke, europski dizajn i svjetske performanse u ekstremnoj vrijednost', izjavio je direktor talijanske tvrtke. 

De Tomaso P72 GT | Author: De Tomaso foto: De Tomaso

Dizajnirao ga je Jowyn Wong, odnosno isti dizajner koji je stvorio mnoge McLarene i brutalni Apollo IE. Vanjski dizajn dijeli mnogo sa starim superautomobilima, ali je prilagođen kako bi imao moderne detalje i aerodinamiku. Osim prekrasnoga vanjskog dizajna, raskoš se otkriva u unutrašnjosti gdje su kvalitetna koža, dijelovi izrađeni iz brušenoga bakra, ali i svi analogni pokazivači informacija. 

De Tomaso P72 GT | Author: De Tomaso foto: De Tomaso

Detalji o pogonskome sklopu još uvijek nisu poznati, ali je tu jedan detalj koji odmah izdvaja De Tomaso od drugih superautomobila, a to je ručni mjenjač. Osim toga, P72 GT ima karbonski monokok koji dodatno olakšava cijeli automobil i, naravno, podiže mu cijenu, a ona je predviđena na 750 tisuća eura (5,5 milijuna kuna). Bit će proizvedena samo 72 primjerka pa je svim potencijalnim kupcima bolje da se čim prije predbilježe.

De Tomaso P72 GT | Author: De Tomaso foto: De Tomaso

 

Pogledajte kako smo se Dacijom Duster popeli na 1170 metara:

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.