Početna Novosti 289 pregleda

EU do 2030. smanjuje emisiju CO2 iz automobila za 37,5 posto

FOTO: Nigel Treblin/DPA/PIXSELL

Postignuta nagodba je na pola puta između stajališta zemalja članica, koje su konzervativnije, i Parlamenta. Usto je stroža od prijedloga Europske komisije

 

Pregovarači zemalja EU-a i Europskog parlamenta dogovorili su se, nakon teških pregovora, da će do 2030. smanjiti emisiju ugljikova dioksida iz novih automobila za 37,5 posto, priopćila je u ponedjeljak navečer Europska komisija.

Proizvođači automobila ponovo lažiraju emisije ispušnih plinova | Author: Arhiva foto: Arhiva

Taj politički kompromis koji još treba dobiti službenu potvrdu ministara EU-a i Europskog parlamenta koji će održati plenarno zasjedanje, dolazi dva dana nakon završetka COP24 u Poljskoj, na kojemu međunarodna zajednica nije uspjela u pokušaju da se dogovori o novim ambicijama u borbi s klimatskim promjenama.

Postignuta nagodba je na pola puta između stajališta zemalja članica, koje su konzervativnije, i Parlamenta. Usto je stroža od prijedloga Europske komisije.

Author: Nigel Treblin/DPA/PIXSELL foto: Nigel Treblin/DPA/PIXSELL

Pregovarači su se dogovorili da će se do 2030. smanjiti ispuštanje CO2 za 37,5 posto u odnosu na 2021. Europsko izvršno tijelo je predložilo 30 posto, a Europarlament 40 posto.

Automobilska industrija se jako mobilizirala tijekom čitavog procesa donošenje teksta upozoravajući na opasnost za zapošljavanje.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.