Početna Novosti 76 pregleda

Guma glavu čuva

Zimske gume
Vidi galeriju 1/8
Guma glavu čuva Guma glavu čuva Guma glavu čuva Guma glavu čuva Guma glavu čuva Guma glavu čuva Guma glavu čuva Guma glavu čuva

U odnosu na ljetnu, zimska guma ima na snijegu i dvostruko kraći zaustavni put, a pri temperaturama nižim od 7 stupnjeva omogućuje bolje prianjanje čak i na suhom asfaltu

Sigurnost koju kvalitetna zimska guma pruža zimi i na snijegom prekrivenom kolniku ne mogu nadomjestiti nikakve ljetne gume, čak i ako su potpomognute lancima. Spuštanjem temperature ispod 7 ºC svojstva pneumatika drastično se mijenjaju. Gazni sloj ljetne gume ukrućuje se na niskim temperaturama te se njegova površina smanjuje. Kako je kontakt gume s podlogom presudan za vozna svojstva i što kraći zaustavni put, jasno je kako ukrućena ljetna guma u zimskim uvjetima ne može pružiti kvalitetno prianjanje na skliskim podlogama. Gazni sloj zimskih guma je mekši te ima veći broj gibljivih lamela. Takav dezen pneumatika učinkovito se bori sa snijegom i ledom. Horizontalnim i vertikalnim gibanjem, lamele probijaju mekani snijeg kako bi došle do čvrste podloge te na taj način proklizavanje kotača svele na najmanju moguću mjeru. Nije na odmet spomenuti kako je zaustavni put automobila sa zimskim gumama na snijegu i ledu dvostruko kraći, a upravljivost višestruko bolja od onog na ljetnim gumama. Korištenje sve četiri zimske gume zbog više višestruko veće razine sigurnosti preporučljivo je I na vozilima s pogonom na sva četiri kotača.

Pogledaj ponudu zimskih guma na akcijskim cijenama.

Zimske gume | Author: Auto start foto: Auto start

EU OZNAKE NA GUMI

Od studenog 2012. svaka guma u EU ima naljepnicu koja daje osnovne informacije potrošaču. Tri glavne oznake označavaju razred potrošnje goriva, odnosno otpor kotrljanja, prianjanje na mokroj podlozi i buku koju guma proizvodi prilikom kotrljanja.

Zimske gume | Author: Auto start foto: Auto start

“PAHULJICA”
Simbol pouzdanosti
Pouzdan dokaz kvalitete zimske gume je logotip snježne pahuljice unutar profila planine, takozvani “Snowflake”. Logotip pahuljice snijega smješten je na obodu gume I jamči da njime označene zimske gume zadovoljavaju strogu američku normu ASTM F-1805, kojom su precizno propisane osobine pravih zimskih guma u pogledu njihova prianjanja na zasniježenim i zaleđenim voznim podlogama.

Zimske gume | Author: Auto start foto: Auto start

ZAKON
Zimska oprema u HR obavezna je od 15.11. do 15.4.
U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine . Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Zimska oprema podrazumijeva četiri zimske gume (M+S) ili četiri zimske gume s minimalno dozvoljenih 4 mm profila i odgovarajućim lancima pripravnim za postavljanje.

Zimske gume | Author: Auto start foto: Auto start

OZNAKE NA GUMAMA
Pročitajte gumu
Pravilan odabir dimenzije guma ključan je za sigurnu vožnju i dugotrajnost pneumatika. Krivi odabir gume smanjit će njezinu trajnost i narušiti vozne osobine automobila Prije kupovine obavezno provjerite godinu proizvodnje gume. Ako je ona starija od dvije godine, savjetujemo vam da odustanete od kupnje. Godinu proizvodnje možete jednostavno provjeriti. U sklopu DOT oznake na gumi četveroznamenkasta oznaka. Prve dvije znamenke označavaju tjedan proizvodnje, dok se posljednje odnose na godinu. Primjerice, oznaka 3015 govori kako je guma proizvedena u 30. tjednu 2015. Uz godinu silaska s proizvodnih traka, pri kupovini guma valja pripaziti na pravilan odabir dimenzije i indexa brzine.

Zimske gume | Author: Auto start foto: Auto start

Pogledaj ponudu zimskih guma na akcijskim cijenama.

Npr. 195/65 R15 91 T:

195 – širina gume (u milimetrima)
65 – postotni omjer između visine i širine presjeka gume
R – guma s radijalnim strukturom
15 – promjer naplatka (u colima)
91 – indeks nosivosti (615 kg po gumi)
T – indeks brzine (190 km/h) 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.