Početna Novosti 273 pregleda

I Arapi se uključuju u industriju električnih automobila?

FOTO: Canva

Plan arapa je pronaći Litij i zatim ga koristiti za proizvodnju vlastitih baterija za električna vozila

Ekonomija Saudijske Arabije imala je koristi od izvoza nafte kao nijedna druga posljednjih godina. Budući da bi se proizvodnja benzina i dizela mogla smanjiti u budućnosti, zemlja želi razviti nove gospodarske sektore. Barem je to plan vladara prijestolonasljednika Mohammeda Bin Salmana. Država stoga trenutno traži nalazišta litija na svom teritoriju i moguće dobavljače iz inozemstva.

IZ KINE, NARAVNO Nova superbaterija: 500 km dosega za 15 minuta punjenja

"Litij je vrlo važan mineral koji je  dio neophodnog dijela opskrbnog lanca, posebno za baterije", rekao je ministar industrije i mineralnih resursa Bandar Alkhorayef u intervjuu za Reuters.

Author: Canva foto: Canva

Plan arapa je pronaći Litij i zatim ga koristiti za proizvodnju vlastitih baterija za električna vozila. Pustinjska država na arapskom poluotoku započela je istraživanje ekstrakcije litija iz morske vode i slane otpadne vode iz naftnih polja u suradnji s tvrtkom Aramco. Još nije jasno hoće li ovaj projekt biti uspješan. "Postoje neki ohrabrujući znakovi, ali još uvijek moramo učiniti više", naglasio je Alkhorayef.

Author: Canva foto: Canva

Prošle godine državni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF) i njegova vodeća rudarska tvrtka Ma'aden osnovali su zajedničko ulaganje pod nazivom Manara Minerals za ulaganje u rudarsku imovinu u inozemstvu. Delegacija Saudijske Arabije navodno bi trebala otputovati u Čile kasnije ove godine kako bi razgovarali o mogućim ulaganjima u čileanski rudarski sektor. Čileanska država još nije htjela komentirati ove planove.

Author: Canva foto: Canva

Saudijska Arabija strahuje za svoj dosad najjači gospodarski sektor, izvoz nafte. Stoga država traži načine za diversifikaciju gospodarstva. Jedan od njih je potraga za nalazištima ili drugim izvorima litija u vlastitoj državi i u inozemstvu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.