Početna Novosti 17 pregleda

I Kia radi na autima koji sami voze, ali još ćemo se načekati

KIA AUTONOMNI AUTO

Kia radi na nizu autonomnih sustava koje će uključiti u svoje modele u sljedećih pet godina, a kroz 15 godina trebali bi vidjeti i njihov potpuno autonomni automobil

Nizu kompanija koje rade na autonomnim vozilima priključila se i Kia, koja je objavila kako će djelomično autonomne sustave u svojim modelima imati do 2020. godine. No, potpuno autonomni automobili na tržištu bi trebali biti tek za 15 godina.  

U sljedeće tri godine planiraju uložiti 2 milijarde dolara u razvoj prvih tehnologija iz njihovog sustava ADAS (Advanced Driver Assistance System) koji će pomagati vozačima, a glavni fokus će biti na:

- prepoznavanju - razvoju novih senzora koji će vidjeti druga vozila i opasnosti i čitati cestu i u lošim uvjetima

 - prosuđivanju - napredna računala koja će autu omogućiti da odlučuje na temelju informacija iz ADAS-a

- kontroli - aktivni elektronički i mehanički sustavi koji će vozilu omogućiti da obavi odluke autonomnog sustava u svakoj situaciji

Među tehnologijama u razvoju je i pomoć na autocesti koja uključuje sustav koji će držati auto u voznoj traci te pametni tempomat, ali i pomoć pri gužvama te asistent u parkiranju..., piše portal 24sata.

Nove tehnologije uključit će u Sorento, novu Optimu i Sportage.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.