Početna Novosti 2718 pregleda

Istraživanje u SAD.u: 'Najzeleniji' auto nije električni

FOTO: Toyota

Vozilo s motorom na unutarnje izgaranje našlo se na vrhu, ispred niza električnih automobila koji su se plasirali od drugog do petog mjesta

Objavljena je ovogodišnja ljestvica GreenerCars i vozilo s motorom na unutarnje izgaranje našlo se na vrhu, ispred niza električnih automobila koji su se plasirali od drugog do petog mjesta. 

Ljestvicu GreenerCars objavljuje Američko vijeće za energetski učinkovito gospodarstvo (ACEEE), a kako bi došli do rezultata u obzir uzimaju niz čimbenika, poput utjecaja na ljudsko zdravlje uzrokovanog onečišćenjem zraka, učinka na okoliš koji auto ima tijekom proizvodnje i nakon što prođe njegov životni vijek, utjecaja proizvodnje i distribucije goriva ili električne energije na okoliš, te samih emisija automobila. U istraživanje su uključeni samo novi automobili koji se trenutno prodaju na tržištu u SAD-u, no većina automobila na ljestvici najboljih prodaje se i na europskom tržištu.

Author: Toyota foto: Toyota

Top 10 najboljih automobila automobila u istraživanju GreenerCars (u zagradi je ocjena, maksimalno 100):

1. Toyota Prius (71)
2. Lexus RZ 300e (67)
3. Mini Cooper SE (67)
4. Nissan Leaf (66)
5. Toyota bZ4X (66)
6. Toyota RAV4 Plug-In Hybrid (64) 
7. Hyundai Elantra Hybrid (64)
8. Hyundai Kona Electric (63)
9. Toyota Camry Hybrid (63)
10. Kia EV6 (63)

ACEEE je naglasio da je Pius do pobjede došao zbog vrlo malih troškova za gorivo, napredne pogonske tehnologije te odlične aerodinamike i prihvatljive mase koji rezultiraju izuzetno efikasnim pogonom. Ovo je treći puta da je Prius pobijedio u ovom istraživanju. Problem električnih automobila su velike i teške baterije, koje eliminiraju CO2 u u vožnji no same predstavljaju veliko opterećenje za okoliš. Unatoč tome, ukupno gledano električni automobili su postigli najbolje rezultate. 

Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Objavljen je i popis automobila koji su "najmanje zeleni", a na toj listi je prvi puta je i jedno električno vozilo. GMC Hummer EV SUV ima bateriju kapaciteta 205 kWh i masu od 4500 kilograma pa nimalo ne iznenađuje da je među najgorima. Ostali automobili na popisu su benzinci. Ipak, pored mnogih američkih ogromnih SUV-ova i pick-up automobila, za koje se očekivalo da će se naći među najgorima, prednjači Mercedesova G-klasa u AMG verziji koja je dobila najgoru eko ocjenu. 

Top 10 najgorih automobila automobila u istraživanju GreenerCars (u zagradi je ocjena, maksimalno 100):

1.    Mercedes-Benz AMG G63 (20) 
2.    Ram 1500 TRX 4×4  (22)  
3.    Ford F150 Raptor R  (24) 
4.    Cadillac Escalade V  (26) 
5.    Dodge Durango SRT (26)
6.    Jeep Wrangler 4X4 (27)   
7.    Jeep Grand Wagoneer 4×4 (28) 
8.    Mercedes-Benz G550 (28)  
9.    GMC Hummer EV SUV (29)
10.    GMC Sierra (29)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.