Početna Novosti 806 pregleda

Jaguar ulaže 18 milijardi dolara u razvoj električnih automobila

Jaguar EV

Kako ne bi zaostajao ni trenutak za konkurencijom, Jaguar Land Rover odlučio je investirati čak 18 milijardi dolara u razvoj električnih vozila

Jaguar EV | Author: CleanTechnica foto: CleanTechnica

Izgleda kako je britanski premium proizvođač odlučno naumio reći zbogom dizelskim agregatima. Razlog tomu je osjetni pad prodaje, ali i stalne afere koje potresaju svijet dizelaša. Usto, u toj tvrki napominju kako nisu dostigli očekivanu prodaju dizelskih modela u prvoj polovici godine, što ih je dodatno nagnalo da što prije ulože u električna vozila. Tome u prilog ide i prije spominjana suradnja s našim Matom Rimcem.

Google Waymo samovozeći auti budućnost Plaši li vas vožnja u samovozećim automobilima? Njih ne!

Jaguar EV | Author: Electric Vehicle News foto: Electric Vehicle News

Cilj kompanije je u iduće tri godine investirati taj iznos kako bi do 2025. godine od svih svojih modela proizvodila tri motorna modela, s pogonom na fosilna goriva, na baterije te sve popularnije hibride.

Author: Jaguar foto: Jaguar

Napominju kako će se potpuno električna vozila proizvoditi u onoj mjeri u kojoj to bude potrebno, a najviše očekuju od hibridnih modela, što potvrđuje podatak da Jaguar planira do 2020. godine svaki svoj model proizvoditi i s električnim, odnosno kombiniranim pogonom.

Jaguar | Author: Associated press foto: Associated press

Usto, Google i Jaguar potpisali su ugovor vrijedan 1,3 milijarde funti, koji se odnosi na opremanje 20.000 vozila tehnologijom Waymo. Ona se već neko vrijeme testira diljem SAD-a, a riječ je o autonomnom prijevozu putnika po svim rutama koje nisu unaprijed definirane.

Jaguar | Author: Jaguar foto: Jaguar

Planirano je kako će do 2020. godine svih 20.000 vozila biti dostupno korisnicima. Jaguar je tako učinio prvi konkretan iskorak prema električnim vozilima. John Krafcik, čovjek koji je izmislio Waymo, posebno je zadovoljan I-Pace-om, a najviše ga se dojmilo to što može voziti gotovo cijeli dan jednim punjenjem. Krafcik navodi kako je Jaguar odličan izbor s obzirom na to što će svako od ukupno 20.000 vozila klijentima biti na raspolaganju cijele dane.

Jaguar Concept C-X75 SURADNJA Jaguar će za svoj hiperauto tražiti Rimčevu pomoć

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.