Početna Novosti 6146 pregleda

Mjerenje prosječne brzine vožnje proglašeno neustavnim

FOTO: Auto start Arhiva

Prije nekoliko mjeseci počeo je probni period kontrole brzine vozila na autocesti u Njemačkoj pa se na dionici dugoj dva kilometra, na osnovi više snimaka, izračunava je li vozač vozio prebrzo ili ne

Author: Julian Stratenschulte/DPA/Pixsell foto: Julian Stratenschulte/DPA/Pixsell

Iako ovo nije prvi takav sustav u Europi, prvijenac je u Njemačkoj i u pripremi je već tri godine. Prije nekoliko mjeseci sustav 'Section Control' napokon je postavljen u blizini Hannovera, na autocesti broj 6, da bi se testirali njegov rad i efikasnost. Početkom ove godine počele su se naplaćivati i prve kazne, no to nije dugo potrajalo.

Author: firmenauto.de foto: firmenauto.de

Naime, njemački sud u Hannoveru odredio je uklanjanje sustava 'Section Control', a Ministarstvo unutarnjih poslova odmah je tu odluku sprovelo u djelo. Suci su obrazložili kako se snimanjem registarskih pločica svih vozila koja uđu u zonu kontrole narušava ustavno pravo privatnosti, jer nedostaje pravna osnova za ovakvu aktivnost.

Kamere za brzinu | Author: Patrik Macek/PIXSELL foto: Patrik Macek/PIXSELL

Fiksne kamere za mjerenje brzine razlikuju se od ovog sustava po tome što radar detektira prekoračenje brzine pa kamera tek onda snimi prekršitelja. U ovom slučaju kamere snimaju sve sudionike u prometu na određenoj dionici, sustav obrađuje podatke i potom izdvaja prekršitelje koji su na toj dionici ceste imali prosječnu brzinu veću od ograničene.

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.