Početna Novosti 1340 pregleda

Nakon devet godina Hrvati na popularnome Reliju Dakar

Reli Dakar
FOTO: Arhiva

Glavni grad Perua ove će godine ugostiti elitno relijaško natjecanje poznato pod nazivom Reli Dakar, a na njemu će se nakon devet godina natjecati i hrvatski tim. Počinje danas, a na samome startu u Limi trebalo bi biti oko milijun fanova!

Dakar Rally 2017. | Author: Dakar Rally foto: Dakar Rally

Od svojih početaka 1978., Dakar je poticao mnoge snove i strastven entuzijazam. Već od prvoga dana dakarski je reli postao mitska utrka, pravi fenomen suvremenog društva. Tijekom godina Dakar je ostao vjeran svojim fundamentalnim vrijednostima i rastao je na pustolovnom duhu i strasti iskazanoj od onih koji su ga iskusili – u srcu Afrike – te se održao kao jedinstveno sportsko nadmetanje u kojemu su sudjelovali mnogi: amateri i profesionalci podjednako – kao neobično ljudsko iskustvo. Nažalost, zbog danas svezemaljskog problema, terorističke prijetnje, morao je biti otkazan jubilarni trideseti Reli Dakar. Prvi je put organizator morao pokleknuti pred ozbiljnim terorističkim prijetnjama, ali je odmah naglašeno da se avantura nastavlja. I više od očekivanog, reli se potvrdio i na južnoameričkome tlu, u Argentini, Čileu i Peruu, s devizom 'Ista avantura, nova prostranstva'. Ovo je 41. reli Dakar i 11, na južnoameričkom tlu. Domaćin je Peru.

Dakar Rally 2017. | Author: Dakar Rally foto: Dakar Rally

Zašto je nama ovaj reli posebno zanimljiv - na njemu će nakon devet godina i Hrvatska imati svoga predstavnika u sve popularnijoj kategoriji SxS.

Reli Dakar | Author: Arhiva foto: Arhiva

Daniel Šaškin jedan je od najtalentiranijih i najatraktivnijih vozača relija u Hrvatskoj, prvak Hrvatske u grupi N 2005. godine, drugi u međunarodnom prvenstvu Hrvatske 2005. godine.Nastupio je i na prvom dakarskom reliju 2009. godine u Južnoj Americi.

Reli Dakar | Author: Arhiva foto: Arhiva

Saša Bitterman se više od dvadeset godina bavi automobilizmom kao suvozač. U međuvremenu započinje i vlastitu vozačku karijeru, ali zbog potražnje za kopilotima to će biti rekreativnog karaktera. Ambicija mu je nastupiti i završiti dakarski reli pa je odlučio biti kopilot Danielu u ovom zajedničkom izazovu.

Reli Dakar | Author: Arhiva foto: Arhiva

Darko Peljhan je šesterostruki prvak Slovenije u reliju, s odvoženih više od 250 utrka i s više od 30 pobjeda. Profesionalni je automehaničar s mnogo stručnih certifikata (Audi, VW, Škoda). Ima više od 30 godina iskustva u autosportu. On je i aviomehaničar i vrstan skipper. Ključan je čovjek u ekipi, jer o njemu ovisi tehnička ispravnost trkaćeg automobila u utrci. Boljega za tu ulogu nema.

Reli Dakar | Author: Arhiva foto: Arhiva

Marin Frčko jedan je od najiskusnijih hrvatskih navigatora. Nastupio je na četirima dakarskim relijima održanim u Africi (2002., 2004., 2005. i 2006.) te na jednoj utrci iz serije Dakar u Mađarskoj i Rumunjskoj (2008.). Njegovo iskustvo pomoći će Danielu i Saši prilikom same pripreme za dakarsku utrku, kao i tijekom utrke kao pomoć unutar francuskog tima koji će davati tehničku podršku. Marin će biti i osoba za podršku medijima u izvještavanju s utrke.

Reli Dakar | Author: Arhiva foto: Arhiva

Trkaće vozilo i tehničku potporu na utrci daje BBR team Francuska. Vozilo je Can Am Maverick X3, specijalno pripremljeno za teške dakarske uvjete vožnje. Ima 180 konjskih snaga i 900 ccm te pogon na sve kotače. Dugo 335, široko 183, visoko 170 cm i teško 800 kg. Smješteno je u kategoriji između automobila i motora u vozila Side by side. To je nova kategorija u rally Raidu i u idućim godinama očekuje se pravi bum u pripremi ovakvih vozila za utrke u najtežim uvjetima.

Reli Dakar | Author: Arhiva foto: Arhiva

Osim navedene hrvatske posade, vrijedilo bi spomenuti i Čileanca hrvatskoga podrijetla, Borisa Garafulića koji je već sudjelovao na nekoliko Relija Dakar, a sudjelovat će i ove godine. Smatraju ga jednim od najuspješnijih vozača s hrvatskim korijenima, s obzirom na to da je već dva puta završio na 11. mjestu, jedanput na 12. mjestu, a na posljednjemu reliju na 13. mjestu. Voziti će Dakar u tvorničkome Miniju.

Nakon devet godina Hrvati na popularnome Reliju Dakar | Author: BMW foto: BMW

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.