Početna Novosti 144 pregleda

Nissan u Europi prodao 100.000 svojih električnih auta na benzin

FOTO: Nissan

Pogon je isključivo električni, no nema punjenja strujom na punjaču već nju stvara benzinski motor koji služi samo kao generator

Od svojeg je predstavljanja u rujnu 2022. inovativni e-Power pogonski sustav marke Nissan osvojio više od 100.000 kupaca. Do danas je u Europi prodano 65.367 modela Qashqai i 34.663 modela X-Trail opremljenih tim hibridnim pogonskim sklopom koji ima potpuno drugačiji pristup od konkurencije. Pogon je, naime, isključivo električni, no nema punjenja strujom na punjaču već nju stvara benzinski motor koji služi samo kao generator. Zbog toga se kotači pokreću isključivo električnim motorom. To jamči jednostavnu, uglađenu i tihu vožnju – baš kao kod posve električnog vozila. Nissan tvrdi da  dojmovi kupaca modela opremljenih tehnologijom e-Power pokazuju da im se posebno sviđa tiha i jednostavna vožnja koju jamči taj pogonski sklop.

Kad je baterija dovoljno napunjena, električni motor koji pogoni kotače koristi isključivo električnu energiju iz baterije. Ako je potrebno još snage, motor generira električnu energiju kako bi napajao električni motor i napunio bateriju. Kad je potrebna maksimalna snaga, električni motor crpi električnu energiju i iz motora i iz baterije. Osim toga, kad god je to moguće dolazi do regeneracije snage pa se kinetička energija kotača šalje nazad u bateriju. Sustav e-Power već smo testirali u Qashqaiju i X-Trailu, a testove možete pročitati na linkovima u ovom članku. 

TESTIRALI SMO Nissan X-Trail: Vozi samo na struju, a troši benzin

Osim toga, proizvodnja električne energije ovisi o uvjetima na cesti. Kad se buka kotrljanja poveća zbog stanja podloge kojom vozite i brzine vozila, termički se motor uključuje kako bi napunio paket baterije e-POWER. Na taj se način smanjuje potreba za aktivacijom termičkog motora u uvjetima mirne i tihe vožnje.

„Iznimno se ponosimo time što su kupci modela Qashqai i X-Trail prepoznali prednosti naše jedinstvene tehnologije e-Power, kako zbog njezine učinkovitosti tako zbog vrhunskog iskustva vožnje koje ona pruža. Postići ovakav uspjeh nakon predstavljanja tehnologije e-POWER u rujnu 2022. godine nevjerojatno je dostignuće koje svjedoči hrabrom i inovativnom duhu u kojem planiramo i dizajniramo svoje proizvode”, izjavio je Arnaud Charpentier, regionalni potpredsjednik u Nissanovom odjelu za strategiju proizvoda i cijena za regiju Afrike, Bliskog istoka, Indije, Europe i Oceanije.

TESTIRALI SMO Nissan Qashqai E-Power: Vozi na struju, ali troši benzin

„Tehnologija e-POWER ključan je dio strategije elektrifikacije marke Nissan i savršena opcija za kupce koji možda još nisu spremni prijeći na posve električno vozilo, ali ipak žele uživati u uglađenoj vožnji koju mogu ponuditi samo kotači pogonjeni električnom energijom. Od predstavljanja do nevjerojatnih 100.000 prodanih vozila opremljenih tehnologijom e-POWER, naše se putovanje s ovom tehnologijom koja vodi k posve električnoj mobilnosti nastavlja”, rekao je David Moss, regionalni potpredsjednik u istom odjelu. 

Pogonski sklop e-Power se za sada ugrađuje u modele Qashqai i X-Trail. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.