Početna Novosti 2196 pregleda

Nove kamere snimit će sve koji koriste mobitele ili nisu vezani

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Predstavljen je novi plan MUP-a, prema kojemu će se drastično povećati broj radara i kamera na cestama. Specijalne kamere registrirat će i najmanji prekršaj

 

Hrvatska policija odlučila je još intenzivnije nadzirati stanje na prometnicama diljem zemlje pa je danas u MUP-u potpisan 53 milijuna kuna 'težak' okvirni sporazum o nabavi novih radarskih i laserskih uređaja za mjerenje brzine.

Kamere za brzinu | Author: Patrik Macek/PIXSELL foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tako će policija, naglasio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, čak dva do tri puta povećati svoje kapacitete za nadzor brzine vozila.

Stanje na hrvatskim cestama je alarmantno. Samo ove godine živote je izgubilo čak 313 ljudi, a dogodilo se više od trideset tisuća prometnih nesreća.

Ministar je istaknuo kako je ovo još jedan korak u modernizaciji rada policije. 

Author: Patrik Macek/PIXSELL foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Idemo u smjeru podizanja sigurnosti na cestama jer brojkama nismo zadovoljni. Uz 26 postojećih fiksnih radara za mjerenje brzine, ovim sporazumom do 2020. bit će kupljeno i u upotrebu biti pušteno još 75. Na 62 specijalna kućišta za nadzor brzine dolazi još 150, a kupujemo i 50 novih fiksnih laserskih uređaja te još 100 ručnih laserskih uređaja za mjerenje brzine - rekao je Božinović.

Radi se o uređajima koji su 'zadnja riječ tehnologije'. Specijalne će kamere osim brzine moći registrirati i druge prekršaje u prometu, kao što su nekorištenje pojasa ili upotreba mobitela u vožnji. Kamere su povezane s centrom u MUP-u te automatski šalju podatke o prekršitelju, a računalo automatski ispisuje kaznu i šalje na kućnu adresu vozača.

Ministar je još dodao kako se radi o višestrukom povećanju policijskih kapaciteta i da je ovo prva modernizacija sustava nakon 'propalog pokušaja 2015. godine'.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.