Početna Novosti 376 pregleda

Novi udarac: Osiguranja za električne aute dvostruko skuplja

FOTO: Canva

Vlasnici električnih automobila u Velikoj Britaniji sada plaćaju gotovo dvostruko veće premije osiguranja u usporedbi s vlasnicima vozila koja imaju motore s unutarnjim izgaranjem

U Velikoj Britaniji troškovi osiguranja električnih automobila povećali su se čak za 50 posto tijekom prošle godine. Zbog toga njihovi vlasnici u ovoj državi sada plaćaju gotovo dvostruko veće premije osiguranja u usporedbi s vlasnicima vozila koja imaju motore s unutarnjim izgaranjem. Automobilski osiguravatelji u Velikoj Britaniji odbacili su optužbe o profiterstvu te se pravdaju realnim troškovima.

NAJAVA Uskoro novi zakon o obaveznim osiguranjima. Ovo su promjene Osiguravatelji tvrde da ne mogu ništa učiniti i da se premije određuju prema troškovima i učestalosti šteta. Kažu da su zahtjevi za štetu na električnim vozilima 35 posto skuplji od usporedivih popravaka za vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem i da su štete na njima učestalije. Problem su i nedostatak mehaničara obučenih za servisiranje električnih vozila i dugo vrijeme potrebno za servis.  "Trajanje popravka raste, troškovi dijelova rastu i vjerojatno ćete vidjeti sve više električnih vozila otpisanih jer su njihove preostale vrijednosti trenutno posebno niske", izjavio je Carl Shuker, Glavni izvršni direktor osiguravatelja Howden Group Holding za Ujedinjeno kraljevstvo i Irsku. PROGNOZA Toyota: Električni auti neće nikada dominirati tržištem! Visoke stope osiguranja također vrše pritisak na tržište električnih vozila koje pokazuje znakove usporavanja. Iako je Tesla Model Y bio ukupno najprodavanije vozilo u Europi 2023., tržišni udio električnih vozila nije porastao u Ujedinjenom Kraljevstvu prvi put u posljednjih nekoliko godina.   

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.