Početna Novosti 737 pregleda

Od ovog tjedna nova vozačka dozvola u Hrvatskoj: Evo što se mijenja

FOTO: AKD

Deset godina od izdanja prve elektroničke vozačke dozvole s beskontaktnim čipom građani Republike Hrvatske ponovno imaju moderan dokument

Od ponedjeljka, 18. prosinca 2023., Ministarstvo unutarnjih poslova RH i AKD su započeli s izdavanjem novog dokumenta elektroničke vozačke dozvole Gen2. Deset godina od izdanja prve elektroničke vozačke dozvole s beskontaktnim čipom građani Republike Hrvatske ponovno imaju moderan dokument. Grafički elementi zaštite osuvremenjeni su i dodatno osnaženi novim, modernim DOVID elementom čime je značajno umanjena mogućnost krivotvorenja.

Author: AKD foto: AKD

Najveće promjene nastale su na hardverskoj komponenti, beskontaktnom čipu, koji ima najnoviji operativni sustav i kriptografski mehanizam, certificiran prema najvišim standardima sigurnosti. „Promjena čipa uvjetovala je nadogradnju cjelokupnog ICT sustava, a dokument je podvrgnut zahtjevnim testiranjima u međunarodnim akreditiranim laboratorijima koji su potvrdili sigurnost i interoperabilnost nove vozačke dozvole“, rekao je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, i istaknuo kako Republika Hrvatska zauzima visoko mjesto kada je riječ o kvaliteti izrade i isporuke dokumenata.

Author: AKD foto: AKD

„Vozačka dozvola RH je visokotehnološki proizvod, elektronički čitljiv u svim državama članicama EU, a svojom tehnologijom će moći odgovoriti na sigurnosne izazove u narednim godinama“, izjavio je potpredsjednik vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zahvalivši stručnjacima iz MUP-a i AKD-a na suradnji.


Cijena vozačke dozvole ostaje nepromijenjena, a građani ju mogu zatražiti elektronički koristeći elektroničku ili digitalnu osobnu iskaznicu ili fizički u svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove.

Author: AKD foto: AKD

Podsjetimo, 1. srpnja 2013. Republika Hrvatska je kao jedna od prvih država članica EU započela s izdavanjem elektroničke vozačke dozvole, dokumenta s beskontaktnim čipom, potpuno usklađenog s relevantnim međunarodnim normama. Uz softverske komponente na čipu, razvijen je i uspostavljen kompleksan ICT sustav koji se sastoji od sustava prikupljanja, provjere i dostavljanja podataka za personalizaciju, te sustava za personalizaciju, praćenje proizvodnje i završnu kontrolu. Čip sadrži sve osobne podatke vozača, kao i sve ostale podatke ispisane na dokumentu.

Važno ej naglasiti da početkom izdavanja nove vozačke dozvole stare ne prestaju važiti. Korisnici će ih smjeti koristiti do njihovog isteka, gubitka ili oštećenja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.