Početna Novosti 10 pregleda

Opel razvija farove koji svijetle u smjeru u kojem vozač gleda

OPEL HEADLIGHT TECHNOLOGY
FOTO: OPEL

Sustav skenira oči vozača i to više od 50 puta u sekundi, a potom prikupljene informacije koristi za određivanje smijera tj. dijela ceste u koji vozač gleda

Njemački Opel počeo je razvijati novu generaciju prilagodljivih farova koji osvjetljavaju prostor u koji vozač gleda. Sustav koristi kameru s infracrvenim senzorima i središnjim fotodiodama. 

On skenira oči vozača i to više od 50 puta u sekundi, a potom prikupljene informaciji koristi za određivanje smjera u koji vozač gleda kao i za vodoravno i okomito postavljanje.  

Opelov čelnik za osvjetljenje Ingolf Schneider izjavio je kako koncept ima veliki potencijal, ali da je trenutačno daleko od upotrebe. Naglasio je pak da bi uskoro svjetla dana mogla ugledati tehnologija LED matrix. 

Riječ je o konceptu s kamerom koja registrira nadolazeća vozila i automatski gasi svjetleće diode kako svjetlost ne bi zaslijepila druge vozače.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.