Početna Novosti 293 pregleda

Oprez, nove i paprene kazne za prekršitelje na prometnicama u BiH!

STOP Policija

S obzirom na to da deseci tisuća Hrvata svakodnevno prelaze granicu s Bosnom i Hercegovinom, svejedno čine li to pješice ili motornim vozilom, zanimat će ih promjena Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH

S obzirom da je stanovnicima Hrvatske prelazak granice s Bosnom i Hercegovinom vrlo čest, ako ne i svakodnevan običaj (većinom radi posla ili kupovine) te da je na snagu stupio novi Zakon, dobro je znati koliko sada stoje najčešći prekršaji u prometu, jer je bolje spriječiti nego liječiti. 

BiH Policija | Author: Wikimedia Commons foto: Wikimedia Commons

Za uporabu audio ili videouređaja u vožnji vozač će platiti kaznu od 100 do 300 KM, a korištenje mobilnoga telefona i nošenje slušalica na oba uha će vozače automobila, bicikliste i ostale vozače stajati 40 KM. Istu kaznu platit će i pješaci ulovljeni u prekršaju. 

Mobitel u vožnji | Author: Igor Kralj/PIXSELL foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nevezanje sigurnosnoga pojasa za vozača i sve putnike u vozilu također je skupo, a plaća se kaznom od čak 100 do 300 KM, dok će prijevoz djeteta mlađeg od 12 godina na prednjem sjedalu automobila vozaču prouzročiti trošak od 400 do 1000 KM.

Pojas | Author: Goran Kovačić/PIXSELL foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Stižemo i do najčešćeg prekršaja na cestama, a to je prekoračenje brzine, koje će odsad biti kažnjavano od 50 do 1000 maraka, ovisno o brzini kojom je vozač prekršio zakon. Vožnja u alkoholiziranom stanju stajat će vas od 100 do 1000 KM, također ovisno o koncentraciji alkohola u krvi.

Alkotest | Author: Luka Stanzl/Pixsell foto: Luka Stanzl/Pixsell

Odbijete li se podvrgnuti testiranju na alkohol ili drogu počnite brojati najmanje 400 KM, a vožnja bez položena vozačkog ispita također ima paprenu cijenu - 400 do 1000 KM, koliko i upravljanje neregistriranim vozilom. Novi je zakon na snagu stupio 15. veljače te će sada trebati poprilično dobro razmisliti prije polaska na onu stranu granice, osobito ako ste pošli tamo kupujući uštedjeti poneku kunu.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.